Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Soutěž EuropaSecura a úspěšná septima

Studenti septimy zvítězili mezi 100 týmy v krajském kole soutěže EuropaSecura. Nosným tématem této soutěže je zahraniční a bezpečnostní politika. Týmy v soutěží využijí své obecné zeměpisné a dějepisné znalosti, hlavní je ale přehled ve světové politice. Tříčlenný tým Jakuba Mencnera, Julie Žaliové a Jonáše Kollera v krajském kole zvítězil a míří do celorepublikového kola, které se bude konat v červnu.


Soutěž probíhá ve třech kolech. První - kvalifikační kolo je online test obecných znalostí. Hlavní výzvou je pak druhé - krajské kolo, ve kterém musí každý tým vypracovat bezpečnostní analýzu na zadané téma. Ta musí obsahovat podrobný výklad o tématu, ale hlavně vlastní úvahy, závěry a doporučení. Např. náš tým dostal zadané téma “Turecko”. Analyzoval tak vztahy Turecka s EU, jeho roli v občanské válce v Sýrii a dalších konfliktech, ale i současné prezidentské volby. Závěrem pak byly 3 možné scénáře dalšího politického vývoje v Turecku a doporučení pro EU a NATO pro případ každého z nich.
Účast na soutěži bychom doporučili každému, kdo se zajímá o jednu ze tří oblastí - dějepis, zeměpis, nebo politiku a chce nahlédnout do oblasti mezinárodních vztahů. Důležitou dovedností je také schopnost debatovat. Po odevzdání písemné bezpečnostní analýzy totiž následuje ústní obhajoba vaší práce před ostatními postupujícími týmy z kraje. Proto také účast vřele doporučujeme všem účastníkům a příznivcům debatní soutěže Studentská agora.

Jonáš Koller (za celý tým)

Držíme palce!!!

 

 

fotky použity z: www.europasecura.cz a instagram @europasecura.

autor: hronkova / vloženo: kvě 16, 2023