Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Robosoutěž pro ZŠ 2023

(Zbyněk Hamerník) Ve čtvrtek 27. dubna 2023 se tým kvartánů zúčastnil druhého ze tří základních kol Robosoutěže pro ZŠ 2023. S rozvahou, efektivně a úspěšně navázal na desetiletou tradici účastí našich školních týmů v nejprestižnější soutěži svého druhu v republice.

Tým Bojoví mravenci se skládá z Jakuba H., Ondřeje K. a Matěje K. Jakub už loni zažil soutěž v týmu DDM Beroun, pro Ondru a Matěje se jednalo o premiéru. Kluci se na účast poctivě připravovali od začátku března, kdy bylo uveřejněno zadání letošní úlohy "Ping-pong". Ve školní dílně (sdílené s keramikou) strávili vybaveni školní stavebnicí Lega Mindstorm, stolem se soutěžními rozměry a vytisknutým soutěžním plánem desítky hodin konstrukce, programování a testování.

V přípravné fázi před začátkem soutěže se v Zenglerově posluchárně FEL ČVUT na Karlově náměstí v Praze vypořádali s odlišnými podmínkami ohledně kluzných vlastností papíru a v průběhu soutěže dokázali obdivuhodně spolupracovat při odstraňování operativních problémů. V základní části nasbírali po nepovedené první jízdě dostatek bodů pro postup do vyřazovací části druhou a zejména třetí jízdou, ve které jejich robot famózně umístil míčky do vymezených ohrad za 51 bodů, což odpovídalo pozici třetího nejlepšího týmu.

Do vyřazovací části se ze třiceti šesti zúčastněných týmů kvalifikovalo šestnáct. Tam kvartáni absolvovali další tři jízdy a skončili na děleném devátém místě. Konstrukce robota i kvalita kódu budila zasloužnou pozornost a obdiv u ostatních účastníků i pořadatele soutěže.

Záznam všech jízd je k dispozici na školním robotickém kanále nebo na oficiálním záznamu živého přenosu ČVUT.

Kvartánům děkuji za vzornou reprezentaci školy a blahopřeji jim k úspěchu.

autor: hamernik / vloženo: kvě 5, 2023