Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Hrr na Cheb! - Dějepisná soutěž studentů gymnázií

(Dana Benešová) Již podvanácté se studenti naší školy zúčastnili u nás největší soutěže v historických znalostech, která se tradičně koná na přelomu listopadu a prosince v západočeském Chebu. Naše čistě dívčí družstvo ve složení Daniela Matyášová (2.A), Simona Stádníková (3.A) a Tereza Laiblová (4.B) vyrazilo v časných ranních hodinách pod vedením hejtmanky Dany Benešové, aby ukázalo zástupcům 67 jiných gymnázií z Česka ( ba i ze Slovenska), že i v Berouně existují studenti s velkým zájmem o historii.

Jak už jste z „ jemných“ náznaků a parafrází poznali, tématem letošního klání bylo husitství. Když zůstaneme u parafrází – kruh se uzavřel, neboť právě před těmi dvanácti lety se naši první soutěžící utkali se stejným tématem. Tím ovšem podobnost skončila, protože za ta léta se nejen zdvojnásobil počet zúčastněných družstev, náklady na soutěž (organizace, ubytování, odměny) se vyšplhaly na astronomický 1 milión korun, ale hlavně – náročnost otázek je zcela nesrovnatelná.
A tak se naše studentky potily ve čtyřech ( letos poprvé – dříve stačily tři) kolech, která zcela prověřila jejich znalosti. První kolo, zaměřené na fakta a události, vypadalo na náš ideální start, v dalších kolech, která prověřila přehled například o listinách, hradech, erbech a znacích, už jsme trochu ztráceli. Přesto bylo výsledkem solidní 26. místo ( tedy v první polovině startovního pole), které možná mohlo být jistě lepší, nebýt toho, že jsme na soutěž startovali hned po školní akademii a nemohli tak využít výhody přenocování v luxusním hotelu ve Františkových Lázních (čehož využila většina našich soupeřů).
Ale i tak – spoustu zážitků, poznání tvrdé konkurence, snaha příště ukázat, že dokážeme být ještě lepší.
Dvě ze soutěžících už teď přemýšlejí o účasti v příštím roce. Jsme přesvědčeni, že dlouhé hodiny a dny tvrdých příprav, hledání v pramenech, ověřování faktů, je sice náročné, ale přináší to nejen znalosti, které můžeme zúročit ve studiu, ale i pocit uspokojení, že jsme „ něco dokázali.“
Takže za rok…..hrr do Chebu!
Dana Benešová

O přípravách, organizaci, porotě, cenách apod. se můžete dočíst na následujících stránkách. Je tam k dispozici i několik fotografií, kde určitě poznáte i naše reprezentantky.
http://chebsky.denik.cz/zpravy_region/cheb_dejepis_soutez20081127.html

autor: admin / vloženo: pro 2, 2008