Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Americký velvyslanec rozesmál studenty

(Jakub Hybš) Úklid přednáškového sálu, pilování anglického jazyka, oslovování Vaše excelence, pár nesmělých slov na úvod od pana ředitele i žertovné tajemství o českém pivu. To vše mohli studenti čtvrtých a třetích ročníků zažít začátkem tohoto týdne, kdy naše gymnázium navštívil americký velvyslanec Richard Graber.

Kdo by před příjezdem pana Grabera čekal, že vystoupení zástupce Spojených států amerických bude nepříliš zábavná činnost, se hluboce mýlil. Sympatický chlapík v dobře střiženém obleku, jemuž však nechyběla přirozená autorita a loajálnost v očích, přijel již do zaplněného sálu, kde ho uvítal nejen potlesk přítomných studentů ale i zářící pan ředitel spolu s Kristýnou Onderkovou, která za naši školu předala symbolický dárek jako poděkování za účast a návštěvu tak důležitého člena americké diplomacie.
Úvodní slovo náleželo samozřejmě našemu panu ředitele a nutno podotknout, že se ho zhostil nebojácně a s úsměvem na tváři. Poté však již přišel na řadu očekávaný projev pana velvyslance. Původním povoláním právník začal naši besedu o tom, jaké to je stát se velvyslancem a jak toto štěstí potkalo jeho. Pár slov o jeho rodině, o České republice a rozhodnutí, kterým souhlasil se životem zde v naší, oproti Spojeným státům malinké zemi. Po prvních, avšak zcela jistých slovech, jsme se pomalu začali seznamovat s prací takového velvyslance. S jeho posláním, přesvědčením i názory, které mu říká jeho vlast a názory, jež jako svobodný člověk má v hlavě on sám. Jako hlavní témata jeho dosavadní práce, vzhledem k České republice, zmínil dlouhodobou kauzu o umístění protiraketové základny ve středních Čechách, udělování víz a jejich zrušení pro české občany do Spojených států amerických. Dále pak stále hrozbu korupce, terorismu a všeobecného ohrožení nejen z jihovýchodní Asie ale i z problematického Ruska a jihovýchodní Evropy. Výborně srozumitelnou angličtinou nás informoval o důležitosti transatlantických vztahů a komunikace na celosvětové mezinárodní sféře.
Po ne nezajímavém úvodu však pan Graber předal slovo našim studentům s doplňujícím faktem, že studenti mohou pokládat samozřejmě dotazy k již zmíněným tématům, avšak on jako správný diplomat se nebojí žádné otázky. Proto vedle dotazů ohledně radaru, víz, Gruzie a politiky současného prezidenta Bushe, došlo i na prosté otázky hledající názor pana velvyslance na české jídlo, olympijské hry v Pekingu, vyhlášené české pivo i obtížnosti a záludnosti českého jazyka.
V nejedné z nich se nedala upřít naprostá profesionalita a diplomatické přemýšlení o odpovědi pana Grabera, která se přirozeně prolínala s vtipnými připomínkami, které vyloudily na tvářích studentů opravdový úsměv.
Na závěr následovalo společné focení pana ředitele s darem od americké ambasády za potlesku, který patřil významnému představiteli americké diplomacie ale zároveň člověku, který i v tak důležitém postavení dokáže přijmout pozvání mezi studenty našeho gymnázia a podělit se s nimi o názory a idey současné zahraničí politiky.

autor: admin / vloženo: zář 23, 2008