Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Úterní Horečka nedělní noci

Osmého listopadu se studenti 1.A, 1. B a primy vypravili v rámci estetické výchovy do Prahy do Hudebního divadla Karlín na představení Horečka nedělní noci. Přesněji na jeho dopolední generálku.

S odstupem času jsme pak společně diskutovali nad celkovým dojmem z představení a studenti prvních ročníků jej zformulovali do svých recenzí, jejichž pasáže si můžete pročíst:

 


(…) Herecké výkony byly dobré, jen se nám občas zdálo, že mají neprofesionální vsuvky a někteří herci trochu přehrávali. To ale vynahradil moc hezký zpěv, který kazila jen místy nepříjemně velká hlasitost.

Oproti tomu tanečníci nás docela zklamali. Choreografie se nám zdály lehké a nezajímavé, navíc byly místy nesynchronizované. V čísle inspirovaném filmem Hříšný tanec chyběla ona slavná zvedačka.

Co se týče děje, byl dost protáhlý, skládal se z jednotlivých písniček proložených mluvenými scénami, které se snažily dohromady dát příběh. (…)

Scéna byla hezká, dobře nasvícená. Celkově představení hodnotíme sedmi body z deseti.

- Vedralová, Zikmundová a spol.

 

 (...) V úterý jsme vyrazili se třídou do hudebního divadla Karlín. Organizace rozmístění sedadel byla velmi zmatená a očividně i uložení si svého kabátu do šaten byl problém.

Celkově na nás muzikál působil roztěkaně a  dějová linka nedávala moc smysl. Opravdovým nesmyslem pro nás bylo, když se na scéně objevili andělé, kteří chtěli pomoci se zachráněním Tančírny.

Ovšem pěvecké výkony byly perfektní. Například výkon "F. Mercuryho " byl opravdu povedený. U některých tanečních vystoupení jsme byly zklamány choreografií a celkovou (ne)souhrou tanečníků . Po odehrání představení se účinkující neuklonili.

Vzhledem k [dobročinnému] účelu představení si myslíme, že bylo dostačující a splnilo kulturní zážitek. 

- L. Tuková, M. Laiblová a spol.

 
Do role hudebních kritiků se mnozí pustili se značnou vervou a všímali si i obdivuhodných detailů (- S. Malá):

 (...)Vraťme se teď na chvíli k technické a historické části. Například gramofon stojící na pódiu byl očividně replikou původního gramofonu ze začátku 30. let a herci nebyli náležitě seznámeni s jeho obsluhou. Na starém gramofonu určeném pro přehrávání šelakových desek rychlostí 78 otáček za minutu, pouštěli beze studu vinylové desky z období 80.let určené pro rychlost 33 a 1/3 otáček, které by (ve skutečnosti) byly dobovou jehlou silně poškozeny a nebylo by možno je dále přehrávat (velikosti drážek jsou u starých a nových desek zcela odlišné). Herec imitující natahování gramofonu naprosto ignoroval, že původní gramofon, podle nějž byla vyrobena tato replika, má dvojpružinový motor, což znamená, že na jedno natažení přehraje dvě strany šelakové desky a není tudíž nutné ho po každé straně natahovat. (…)

(…) Poslední hřebíček do rakve této pomyslné rakve jedné ,,show” zatloukl Freddie Mercury, který si očividně ukousl sousto tak velké, že se mu ani nevešlo do úst a jeho snaha o zpěv písně Somebody to love byla sice chvályhodná nikoliv úspěšná.

Poté co se na konci vrátil s Montserrat Caballé, slavnou operní pěvkyní, jejíž místní podání bylo slušně řečeno ubohé, už nedokázal zpívat vysoké tóny, protože byl unaven po svém předchozím výkonu. Dále je potřeba dodat že Freddie Mercury nikdy na vystoupení s operní divou nebyl oblečen ve svém klaunském trikotu, neboť si Caballé velmi vážil a velice jí respektoval, byl vždy oblečen v saku a košili s motýlkem. V jedné scéně, kde Freddie Mercury mává penězi a platí všem jídlo, mává dolary navzdory tomu, že jako Brit by samozřejmě měl libry (...)

- A. Ševčík, O. Michálek a spol.

 

 (…) Celkově bylo představení spíše koncert s pouhými přechody na písně známých interpretů. Samotný zpěv i interpretace zpěváků byly povedené. Bohužel hudbu kazilo špatné nazvučení, které bylo hodně nahlas.

Pokud si pod muzikálem představujete sled jedné písně za druhou, představení Horečka nedělní noci bude pro vás příjemným zpestřením. Pokud však očekáváte poutavý příběh, představení vás nenadchne.

-M. Friedel, P. Voborský a spol.

  

(…) [vizuální projekce na zadní stěnu jeviště ] spíše připomínaly Windows tapety, jinak bylo divadelní prostředí krásné. zpěv a tanec až na výjimky povedený, ale propojení mezi jednotlivými výstupy byla až chabá a neprofesionální. Dětsky sbor na konci byl ale doopravdy dojemný, působivý a všechny nás mile překvapil, stejně jako baletní představení v popředí.

- Ž. Radechovská a spol.

  

(…) Úvod hry neladil se zbytkem děje, celkově byla dějová linka dost chaotická. Výkon herců nebyl nejhorší, někdy byl lehce přehraný. (…) Taneční sestavy byly nesynchronizované (…)

-Vaculíková, Vrbská a spol.

 

I když reakce studentů byly vesměs pozitivní či smířlivé, některé z nás představení vysloveně nenadchlo: ( -S. Malá)

  

Toto divadelní představení, které jsem shlédl v divadle Karlín, bych označil za velmi slabý střed. Herecké výkony byly chatrné. (…)

Divadelní prostor byl stísněný, sedadla malá, před přestávkou a koncem se v sále již skoro nedalo dýchat (kouřové efekty z jeviště tomu nepomáhaly). Vybraná hudba byla vhodně vybraná, avšak místy příliš hlasitá. Celkový dojem z představení je spíše záporný, a už vůbec tomu nepomohlo to, že ani personál nebyl příliš přívětivý (viz. paní v šatně)

Závěrem je to asi vše, co jsem chtěl říci. Pokud zvažujete koupi lístků, tak bych od toho raději upustil.

- M. Rajdl, J. Kadeřábek, a spol.

 

autor: mala / vloženo: lis 25, 2022