Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Robosoutěž pro SŠ 2022

(Zbyněk Hamerník) Dva týmy kvintánů a jeden tým septimánů se 23. listopadu 2022 účastní jednoho ze čtyř úvodních kol Robosoutěže. Sledujte živý přenos.

Robosoutěž je tradiční akce, které se studenti naší školy účastní od roku 2014. Středoškolské týmy v ní konstruují a programují roboty ze stavebnice Lego Mindstorm. Soutěž je pořádána FEL ČVUT.

Septimáni Filip, Tomáš a Jonáš tvoří tým KRK Robotics, Ellipsis se skládá z kvintánů Adama, Cyrila a Štěpána z 1.A a v týmu Beroun Dynamics jsou kvintáni Vojta, Adam a sextán Lukáš. Všechny týmy strávily přípravou desítky hodin doma nebo ve školní dílně, kde měli sestavené hřiště s košem a dráhami dle soutěžního zadání.

Během prvních jízd se přišel podívat na soutěž i náš absolvent Daniel Kubišta, dlouholetá opora legendárního školního týmu Ilumináti, který studuje FEL právě ve specializaci koordinované Katedrou řídící techniky, jež Robosoutěž pořádá.

V úvodní části soutěže absolvoval každý ze 33 týmů tři pokusy. KRK Robotics získal v součtu 42 bodů a obsadil 2. místo, Ellipsis byl s 18 body na děleném 11. místě a Beroun Dynamics za 21 bodů skončil 8.-10. Všechny tři týmy postoupily do vyřazovací části mezi šestnáct nejlepších.

O přestávce před vyřazovací částí organizátor soutěže a náš absolvent Martin Hlinovský prezentoval alternativní řídící kostku OPEN-CUBE, kterou ČVUT reaguje na změny v produkci programovatelných stavebnic Lega.

V prvním kole Ellipsis i Beroun Dynamics prohráli, ale pak pokračovali výhrou v části pavouka pro vyřazené. KRK Robotics první souboj vyhrál a prohra ve druhém jej poslala proti Beroun Dynamics. Z tohoto duelu KRK Robotics postoupili dál a kvalifikovali se tak do prosincového finále soutěže. Beroun Dynamics i Ellipsis v tomtéž kole skončili a umístili se na konečném děleném 9.-12. místě. KRK Robotics pokračovali do finále pavouka pro poražené. Tam prohrou obsadili konečné čtvrté místo.

Odměnou jim byla věcná cena, postup do finále s úspěšnými týmy z ostatních kol a dále zařazení do designové soutěže díky originalitě návrhu konstrukce robota.

Všem účastníkům děkuji za vzornou reprezentaci školy.

autor: admin / vloženo: lis 23, 2022