Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Účast týmu Barrande na vesmírném projektu AstroPi

(Zbyněk Hamerník) Náš absolvent David Vávra je mentorem týmu našich studentů, kteří cílí na účast v projektu ASTRO PI. O jejich aktivitách čtěte dále v článku.

V polovině září se mi ozval David s dotazem na šikovné studenty, se kterými by se mohl zapojit do aktivity Mission Space Lab projektu ASTRO PI. Projekt přináší pro studentské týmy z celého světa možnost navrhnout, vyvinout a spustit vlastní programy na Rapsberry Pi umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici.

David je jeden z neinspirativnějších lidí, kteří kolem mě v životě prošli. Byl jedním ze školních webmasterů, jedním z prvních našich studentů, kteří strávili delší čas studiem v zahraničí ještě před maturitou a jsem rád, že ochotou přijít na setkání s našimi studenty ukázal, že ke škole má stále vztah. Rád jsem proto předal Davidovo pozvání studentům kvinty a septimy, které pak David oslovil se svou vizí účasti (viz prezentace z úvodního meetu).

Prvním postupným krokem k účasti v projektu byla příprava na tématický hackathon (viz prezentace), na kterém se tým umístil na druhém místě a ověřil si, že jejich záměr rozlišovat v reálném čase různé druhy povrchů na snímcích Země pořízených z ISS je konkurenceschopný a má naději na úspěch. Hackathon se konal o víkendu 14.-15. října a tým Barrande byl tvořen septimány Jonášem a Matyášem a kvintány Cyrilem a dvěma Adamy. Fotky jsou níže v galerii.

Aktuálně tým čeká na vyhodnocení podaných přihlášek. Termín, který si organizátoři Mission Space Lab stanovili pro výběr týmů, je polovina letošního listopadu. Plán dalších fází je znázorněn na časové ose.

autor: hamernik / vloženo: lis 17, 2022