Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Seaford College Express 2

(Kristýna Onderková) Jak se tak blíží konec školního roku, napadlo mě, že bych mohla ještě něco napsat o svém ročním studiu v Anglii předtím, než 4. července opustím Britské ostrovy nadobro. A když říkám nadobro, myslím na hodně dlouhou dobu…:)

Toto je teprve můj druhý článek, ale jak už jsem psala v tom prvním, Tadeáš přispěl loni mnoha, ve kterých podrobně vysvětlil vše podstatné a zajímavé, co byste měli o Anglii vědět, takže snad už jen pár řádků pro úplnost...

Kdybych měla shrnout události posledních několika týdnů v květnu, šlo by to vlastně jedním slovem – zkoušky. A jak taková zkouška (AS level v mém případě) na anglické škole vypadá? Každopádně jí předchází tak měsíc závěrečného opakování při hodinách, spousta tzv. mock exams (neboli zkoušek na zkoušku), ale taky pochopitelně samostudia, tedy alespoň pokud chcete nějakým způsobem uspět.

Samotné zkoušky se pak dělají během zhruba tří týdnů, kde je vždy jedna sekce odpoledne, která může trvat až tři hodiny (pokud jste cizinec nebo dyslektik, až tři hodiny a pětačtyřicet minut, protože dostanete čas navíc (+25% z celkového trvání)). A když máte hodně velkou smůlu a skládáte zkoušku ze dvou z vašich čtyř předmětů v jeden den, dopoledne i odpoledne, můžete se celkově dostat na sedm a půl hodiny, což podle mě znamená, že váš mozek ke konci už ani nemá šanci nic smysluplného vymyslet. Zkoušky se konají ne ve třídách ale v některé z hal nebo sálů školy. Vždy musí být přítomen jako zkoušející někdo, kdo není ze školy. Většinou jde o písemky, pouze jazyky mají i zkoušku ústní, ovšem velmi odlišnou těm našim. Vyberete si dopředu téma, vyhledáte si o něm informace, napíšete text, učitel vám ho opraví, dopředu to s ním celé nacvičíte. Pak si to jen musíte pěkně pamatovat a deset minut o jim povyprávět.

Učitelé nikdy nejsou těmi, co zkoušky kontrolují a hodnotí. Vaše práce (stejně tak jako práce všech ostatních studentů z celé Británie) se totiž posílá do dvou center (Edexel nebo AQA), které testy (nebo vaší ústní zkoušku nahranou na pásku) zpracují a ohodnotí a to zcela objektivně. Vaše výsledky se tedy dozvíte až během letních prázdnin (letos 14. srpna). Pokud nejste spokojeni, máte šanci si je zlepšit při dalším pokusu, který máte s o rok mladším ročníkem v lednu následujícího roku a pak ještě další na konci v červnu. Univerzity ovšem přihlížejí k tomu, na kolikátý pokus se vám zadařilo, samozřejmě čím dříve tím lépe :). Hodnocení je od A (A s * existuje pouze u zkoušek nižších úrovní jako jsou v jedenáctém ročníku GCSE‘s) až po E, což je poslední známka, při které ještě projdete. Potom je už jen U (asi tak jako T – troll :) ), přičemž jste neprospěli.

Takže takto zhruba probíhají zkoušky ve Velké Británii, tedy přesněji řečeno po celé zemi kromě Skotska, kde mají odlišný systém vzdělávání.

Pro mě už se to tu opravdu chýlí ke konci, zbývají mi jen tři týdny. Zkoušky jsou za mnou, tento týden máme tzv. work experience – chodím pomáhat do školky, která se nachází nedaleko, no a samozřejmě slavíme, slavíme, slavíme…Třeba už se s těmi lidmi tady nikdy v životě nepotkám, nicméně stejně tak jako zkušenosti jsem tu získala mnoho kontaktů a přátel. Nikdy na ten rok nezapomenu.

autor: admin / vloženo: čen 18, 2008