Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Liebe geht durch den Magen

Na poslední hodinu němčiny v tomto školním roce se žáci 1. B a tercie  těšili. Snad ne proto, že byla poslední, ale proto, že byla zážitková. Úkol zněl jasně: připravit si ve dvojicích  prezentaci a také praktickou ukázku nějakého typického rakouského, německého nebo švýcarského jídla.

Studenti vzali svůj úkol velmi zodpovědně a brzy se již sálem linula vůně klobás nebo rozpouštěného sýra. Tradiční Sachertorte si připravila děvčata: Kája a Viky z 1. B a Laura a Verča Pivcová z tercie a oba dva dorty byly opravdu vynikající. Že příprava typických rakouských sladkých pokrmů není vůbec snadná, se přesvědčily dvě dvojice: Anička a Bětka z 1. B a také hoši z tercie – David a Bert. Jejich císařské trhance neboli Kaiserschmarrn by jistě ocenil i sám císař rakouský a nikdy nekorunovaný český král František Josef I., který si jej velmi oblíbil. Historie tohoto pokrmu zmiňuje i jeho manželku Alžbětu, řečenou Sissi, která držela drastické diety, ale chuť na sladké ji přesto neopouštěla. Proto její kuchař vymyslel tuto „roztrhanou“ palačinku z lehkého těsta.

Vrcholem kuchařského umění ale byl jistě domácí Germknödel, tedy kynutý sladký knedlík plněný povidly a posypaný mákem a cukrem. Ty nám připravily Verča Nosková s Dančou a jen se po nich zaprášilo.

Do Berlína nás přenesla Ester z 1. B  a Tomáš s Jáchymem z tercie, protože ogrilovali, nakrájeli a servírovali nefalšovaný berlínský currywurst, tak jak ho začali připravovat již v roce 1949 v západním Berlíně.

Že se německy mluví i ve Švýcarsku nám připomněla Maruška s Alčou z tercie, které nás přenesly na alpské louky, kde pastýři, odříznutí od světa, připravovali roztavený sýr, do kterého se dá namáčet cokoli. Tento pokrm jistě všichni znají pod názvem fondue, což odkazuje na fakt, že ve Švýcarsku se mluví i francouzsky. Pastýři někdy snídali i další pokrm, který se stal celosvětově oblíbeným, a to Rösti, o kterém mluvili dokonce německy Martin, Kryštof a Denis z 1. B.

Úspěch sklidily i Kačka s Kristýnou z 1. B, které nám po všech sladkostech naservírovaly Käsespätzle, neboli sýrové špecle. Po jídle dostane člověk žízeň, proto si Ondra s Jáchymem z 1. B připravili povídání o historii nealkoholického nápoje, který známe z Rakouska a který se již dováží i k nám-Almdudler. Je to limonáda s příchutí bylinek, jejichž poměr je samozřejmě tajný.

Ondra a Fanda z tercie nám vysvětlili, že Eintopf není jen jeden, ale jeho variant existuje několik desítek.

Lukáš z 1. B nás navnadil na Schwarzwälderkirschtorte, bohužel jen obrázky a zajímavým povídáním. Je pravda, že jeho příprava je značně náročná.

A víte, které jídlo nevydrželo do své prezentace? No přece Wiener Schnitzel-diváci jej snědli dřív, než se jeho autoři-Kuba Hříbal a Kuba Jedlička, dostali ke slovu.

Sladký závěr patřil Marušce a Vendy z 1. B. Jejich Salzburger Nockerln sice moc alpské vrcholy nepřipomínaly, ale o to lépe chutnaly.

Věřím, že si všichni účastníci toto dopoledne užili a že si tuto akci někdy zopakujeme, např. s Wiener Kaffee.

autor: zderadickova / vloženo: čen 23, 2022