Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Vídeň – historie i zábava

Mgr. Jana Zděradičková, Mgr. Dana Benešová, Mgr. Lenka Škodová

Po dvouleté cestovní abstinenci konečně mohou opět studenti poznávat okolní svět. V úterý a ve středu (7. a 8. 6) vyrazila část tercie, 1. B a 2. A za zážitky do Vídně. Čekala nás bohatá historie – od památníku Marie Terezie, císařovny Sissi, až po návštěvu Hofburgu – Silberkammer a apartmánů císařovny Alžběty.

Jelikož odpoledne hustě pršelo, museli jsme opustit myšlenku na zábavu v Prátru. Stavěli jsme se na skok před budovou Hundertwasserhaus, kde jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, že přímka nemá v architektuře co pohledávat. Poté nás čekalo ubytování v hostelu Schlossherberge, odkud byl sice zamračený, přesto nádherný výhled na Vídeň. Druhý den jsme obdivovali barokní krásu Schönbrunnu, komnaty habsburského rodu a odpočívali chvíli v příjemných zahradních prostorách. A pak nás přece jenom neminula zábava v Prátru, na kterou jsme se upřímně nejvíce těšili. Ještě cestou jsme se zastavili u Horního Belvederu a pak už přímo do zábavního parku. Zatímco pedagogický dozor vyzkoušel dominantu Prátru Risenrad, studenti se dychtivě vrhli do víru různých adrenalinových atrakcí. Naštěstí všichni přežili a pak už nás čekala cesta zpátky. Sice jsme nestihli další památky Vídně, která jich má nespočet, ale vždyť se sem můžeme zase vypravit příští rok.

autor: skodova / vloženo: čen 13, 2022