Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Debata na nejaktuálnější téma

V pondělí 11. dubna jsme ve škole uvítali významné hosty – Petra Pavla (armádního generála v.v., mj. 2015–2018 předsedu vojenského výboru NATO),  Luďka Niedermayera (ekonoma, poslance Evropského parlamentu) a Petra Koláře (bývalého velvyslance v USA a Rusku).

Tématem jejich návštěvy bylo NATO, Evropský parlament a Evropská unie. Plný sál očekával přednášku, která se nakonec proměnila ve vysoce odbornou debatu na nejaktuálnější téma - Ukrajina a život před válkou a po ní. Studenti dobře mířenými otázkami zasahovali jádro problému ze všech stran a všichni tři pánové fundovaně odpovídali. Dotazy se týkaly nejen vojenské stránky konfliktu, ale hlavně budoucího uspořádání světa, protože po této válce se Evropa (a zdá se i celý svět) ekonomicky, společensky a hlavně politicky významně změní. Všichni, kteří v sále seděli, budou muset v tomto světě žít a se situací se vyrovnat.

Poslední otázka působila jako předem připravená (i když nebyla): Pane generále, budete příští rok kandidovat…? Petr Pavel vysvětlil své argumenty PRO…

Čas vymezený pro otázky a odpovědi příliš rychle uplynul. Sál byl malý, aby se do něj vešli všichni zájemci o toto zajímavé setkání. Proto věříme, že budeme mít příležitost Petra Pavla, Luďka Niedermayera a Petra Koláře u nás ve škole zase někdy přivítat.


https://www.instagram.com/reel/CcR_jufNq-n/?igshid=MDJmNzVkMjY=

autor: polednikova / vloženo: dub 16, 2022