Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

ANIMACE: malé kouzlo nebo velká dřina? …ale výsledek stojí za to.

Michaela Corsi

Animované filmy. Dnes už jsou skoro všechny animované filmy digitální, ale přece jenom se najdou skvosty, které se animují ručně. 

Například taková Stop motion animace je tvorba, kde fyzicky manipulujete po malých kouscích s objektem a každý jeden pohyb nebo posun si zaznamenáváte fotografií. Následně je v programu jednu po druhé ukládáte a nastavujete rychlost přehrávání. To je ten zázrak, který se povedl i studentům ze 2.A v rámci Počítačové grafiky, kde jsme se letos zaměřili na různé možnosti vytvoření počítačových animací.

Několik čísel, která vám přiblíží celý proces: videa mají cca kolem 3 minut. Ve videu je naskládaných 2000 až 3000 fotografií. 

Seznamte se s výslednými pracemi a rozhodně nezapomeňte na zvuk!

První skupinka vymyslela fascinující cestu dráťáka, kterého poslala na výpravu, a velmi pečlivě a pracně si vyhrála s každým detailem příběhu. Rozchodně pracovali za šest lidí. 

https://youtu.be/Py8dJTo8WOk

Druhá skupinka rozpohybovala plastelínu v akční bojové scéně. Pokud vydržíte minutové odpočítávání, doporučuji podívat se na výsledek. Vtipné nekonvenční dílo, perfektní montáž s velkou nadsázkou.

https://youtu.be/zjusPpTJwZ4

Třetí skupinka vytvořila animaci k písničce Malé kotě, spalo v botě. Studentky pečlivě systematicky rozepsaly a rozplánovaly každou scénu animace sekundu po sekundě pro několik tisíc snímků, aby byla v souladu s obrazem a rytmem písničky.

https://youtu.be/t6L4MFvTKSA

Poslední skupinka, vždy perfektně a pozitivně naladěná, vytvořila příběh o kamarádství se šťastným koncem. 

https://youtu.be/RkGNU0cFr98

Dnes už je na sociálních sítích jednoduché vytvořit cokoliv, co láká k okamžitému zveřejnění, rychlému a velmi krátkému úspěchu pomocí lajků, ale bez větší invence, či nápadů. 

I když studenti rozhodně nečekali tak zdlouhavé fotografování, které se nedá „sfouknout“ za pár hodin, věřím, že je celý projekt alespoň trochu naučil celému procesu tvorby, plánu, vytrvalosti a trpělivosti.

Děkuji, byli jste skvělí. 

 

autor: polednikova / vloženo: úno 11, 2022