Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Gymnázium spolupracuje s Knihovnou Beroun

Užší spolupráce knihovny a gymnázia v okresním městě se přímo nabízí. A když nabídka ke spolupráci přijde přímo od vedení knihovny https://www.knihovnaberoun.cz/ – proč to nevyužít.

Ředitelka Městské knihovny Beroun Bc. Michaela Škeříková navázala spolupráci s Gymnázium Joachima Barranda na podzim 2021 nabídkou dlouhodobé výpůjčky 20 knih s environmentální tematikou, které knihovna obdržela darem od Nadace Tipsport ve dvou výtiscích – viz seznam v závěru článku. Já byla pověřena vedením školy garantovat tuto spolupráci. 

Knihy jsme si vypůjčili, jsou umístěny ve 3. patře školy a kdo chce, může si knihu samostatně půjčit, přečíst a vrátit.

Ještě v prosinci 2021 jsme se v knihovně sešli společně se zástupci členů Studentské rady (Klárkou Šejvlovou a  Jakubem Cihlářem) a zájemci o osobní spolupráci z řad studentů (hlavně ze sexty a sekundy). Dohodli jsme se na dalších formách spolupráce. Knihovna nabízí a škola zatím využila například:

  • Své prostory pro trávení volného času v prostorách oddělení pro dospělé a mládež (Sever), tj. pokud potřebuje kdokoli ze studentů vyplnit časový prostor mezi koncem vyučování a začátkem zájmové aktivity (nabídka platí  i pro nečleny)
  • Možnost pozvat osobnost na základě zájmu studentů – první takovou akci uskutečníme v sále školy 9. 2. od 12 hodin pro studenty 1B a sexty a případné zájemce. Studenti se setkají s panem Petrem Brožou – vedoucím kanceláře OSN pro Česko v rámci cyklu přednášek Za pět minut dvanáct s environmentální tématikou udržitelného rozvoje na planetě. Spolupráce s výběrem osobnosti do budoucna bude vypadat tak, že studenty nominovaných TOP 10 osobností osloví vedení knihovny a pokusí se je získat pro uspořádání besedy v prostorách školy (1x za pololetí) nebo v prostorách knihovny
  • Vytvoření výukových celků – hlavně v oblasti literatury – pro doplnění výuky v prostorách knihovny. Na základě zájmu pedagogů o nabízenou možnost vznikly 2 tematické celky. A to pro primu – kvartu (Obraz školního prostředí v literatuře pro děti, uskuteční se 8.2.2022) a pro studenty 3. a 4. ročníků (Literární ceny a moderní česká literatura posledních desetiletích, uskuteční se 5.4. 2022).
  • Možnosti využití lektora knihovny v souvislosti s možností prezentace posledních trendů v problematice Jak se učit a Jak pracovat s pamětí – už máme domluvené termíny v březnu, v prostorách knihovny s lektorkou Mgr. Ivou Stlukovou (mimochodem naší absolventkou). Tato tématika koresponduje s výukou biologie (funkce a fungování nervové soustavy). A zajímavě doplní výuku biologie o praktické dovednosti a kompetence.

Doufám, že se společné aktivity budou partnersky rozvíjet ke spokojenosti obou stran. Vracím se k větám z úvodní části článku: Užší spolupráce knihovny a gymnázia v okresním městě se přímo nabízí. Tak proč to nevyužít…

Kudy virtuálně do Knihovny: https://www.knihovnaberoun.cz/

Dlouhodobě vypůjčené knihy, téma moderní městská mobilita a urbanismus

Copenhagenize (Mikael Colville-Andersen)

Building the cycling city (Melissa Bruntlett, Chris Bruntlett)

Curbing Traffic (Melissa Bruntlett, Chris Bruntlett)

Walkable city rules (Jeff Speck)

Streetfight (Janette Sadik-Khan)

Soft City (David Sim)

Města pro lidi (Jan Gehl)

Rukověť urbanismu (Jan Jehlík)

Město pro každého – Rukověť urbanisty začátečníka (Osamu Okamura)

Veřejný prostor v ohrožení? (Petr Kratochvíl)

Environmentalistika a udržitelnost

More from less (Andrew McAfee)

Net Zero (Dieter Helm)

Deep Green Resistance (Derrick Jensen)

There Is No Planet B (Mike Berners-Lee)

How to Avoid a Climate Disaster (Bill Gates)

Návod na záchranu planety (Natalie Isaacs)

Léčivá příroda: Jak může šinrin joku, uzemnění, pobyt venku nebo jen otevřené okno uzdravovat (Alice Peck)

Lesní terapie ve městě (Clemens G. Arway)

Šinrin-joku, japonské umění lesní terapie (Li Qing)

Jak ztratit Zemi (Nathaniel Rich)

The Upcycle: Beyond Sustainability (William McDonough a Michael Braungart)

The Story of More (Hope Jahren)

 

 

autor: stepnickova / vloženo: led 27, 2022