Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Německý den

V pátek 11. 11. němčináři z kvarty a kvinty připravili pro své mladší spolužáky dopoledne plné němčiny.

O tom, že čeština s němčinou je v Čechách již po staletí provázaná, víme všichni z historických pramenů, ale naši nejmladší studenti měli možnost hledat spojitosti mezi českými a německými slovy např. dekl, apatyka, vercajk, aby si onu ,,propojenost“ sami uvědomili. Když si vyzkoušeli některé z německých jazykolamů, většině z nich se jazyk skutečně lámal.

Z učebny 215 se linula kouzelná vůně Vánoc. Studenti si vyslechli zajímavosti o německých svátcích, o tradici vánočních trhů, zhlédli slavný Krampuslauf a poté, co úspěšně vyřešili kvíz, ochutnali linecké cukroví a štólu.

Ochutnávka německých specialit na studenty čekala i v sále. Kromě tradičních ,,bratwurstů“, štrúdlu se šlehačkou a cibulového koláče se prostřednictvím zajímavých prezentací seznámili s dalšími kulinářskými specialitami německé gastronomie a dozvěděli se i něco málo o historii a výrobě piva; tentokrát samozřejmě bez ochutnávky :o)

Kdo se zajímá o auta a sport, ten si rozhodně rozšířil obzory v učebně 209, kde se mohl dozvědět leccos zajímavého o autech, která jsou u našich sousedů konstruována, nebo si zkusit vyplnit testík ověřující znalosti z oblasti sportu.

Při vstupu do učebny fyziky jste se přenesli do země, jež s námi sice nesousedí, nicméně i v ní je jedním z úředních jazyků právě němčina. Ano, řeč je o Švýcarsku a jeho doménách: švýcarské čokoládě, švýcarských hodinkách, sýrech atd.

Troufám si říct, že náš Německý den se v podání kvartánů a kvintánů velmi povedl, a já doufám, že vzbudil zájem o němčinu i u mladších studentů, a všichni si ho rádi zase brzy zopakujeme.

autor: klimentova / vloženo: lis 21, 2016