KÁVA A KAVÁRNY DNES


Dodnes oblíbenost kávy neklesla, je to hned po ropě druhý největší světový artikl. Víme, že omamné účinky kávy způsobuje droga kofein, která však může působit škodlivě na zdraví člověka, protože ovlivňuje činnost srdce. Kávová zrna obsahují až 2,5 % kofeinu a jeden šálek přibližně 0,2 g kofeinu. Pro lidi, kterým káva působí problémy, ale nechtějí se jí vzdát by mohla být náhradou káva bez kofeinu, která chutná stejně lahodně a působí na únavu, jenom neovlivňuje činnost srdce. Káva zároveň dehydratuje, proto by se ke každému espressu měla podávat sklenice čisté vody.

Pěstování kávy se věnuje v současnosti více než 50 států světa, nacházejí se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Největšími producenty jsou Brazílie, Vietnam a Kolumbie. Největšími spotřebovately kávy jsou státy Skandinávského poloostrova, jeden průměrný člověk ve Švédsku spotřebuje přes 11 kg kávy za rok, Norsku 9 kg a v Dánsku přes 8 kg. Češi oproti tomu spotřebují průměrně na jednoho člověka pouze 3 kg ročně.

DruhZákladDalší
Espresso7 g pomleté kávysprávně má být 20-30 ml
CappucinoEspressos mlékem a mikropěnou
Latte macchiatohorké mléko s vrstvou espressamléčná pěna
Moccacinočokoládový sirup smíchaný s menším množstvím espressaobohacený mlékem a šlehačkou
Alžírská káva7 g mleté kávyŠlehačka a 2 cl vaječného koňaku
Holandská káva28 g mleté kávyšlehačka a gin

Menu