Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Pojďme na to chytře – studium na dálku si můžeme sami doplnit dalšími formami učení

Období studia na dálku je velkou zatěžkávací zkouškou pro všechny. Pro studenty zejména s ohledem na jejich schopnost opravdu se přinutit k učení a příchozí objem učiva si umět rozplánovat. V rámci tohoto procesu můžeme objevovat různé nové možnosti, které bychom za běžných podmínek vůbec neřešili.

Někteří ze studentů již dávno využívají např. sledování seriálů v cizím jazyce, jiní tuto činnost nyní pouze akcelerovali a určitě budou i takoví, kteří této možnosti zatím nevyužívají. Sledováním seriálů se přitom dá skvěle zapracovat na slovní zásobě v cizím jazyce. Proto jako inspiraci sdílím se svolením studentky primy Anežky Povolné část naší současné emailové komunikace na toto téma:

Já: Věřím, že si teď najdeš i čas, více se věnovat Netflixu a dalším způsobům, jak si rozšířit slovní zásobu (několikrát jsme to probírali během hodiny AJ a vím, že Netflix jsi několikrát zmiňovala).

Anežka: Ano, v poslední době jsem si hlavně oblíbila seriál "Prison break". Sleduji ho v původním znění s anglickými titulky, jedna epizoda má průměrně čtyřicet minut. Jedná o dvou bratrech Lincoln a Michael, Lincoln je odsouzen na smrt za vraždu bratra americké více-prezidentky, kterou ovšem nespáchal, nikdo mu však nevěří, kromě právě jeho bratra Michaela Scofielda. Ten vymyslí dokonalý plán útěku, nechá se potom zavřít a společně utíkají. Má dokonalé postavy, úžasné herce (například herec jedné z postav, T-Bag, je neskutečný talent, jeho postava je nechutná a on ji ztvárňuje přímo hrozivě) a poutavý děj s perfektním tempem. Celkově velice doporučuji všem (kdo na to mají žaludek) kteří by se chtěli naučit novou zásobu slov. 

Není nic jednoduššího než navštívit stránky www.netflix.com a seznámit se s podmínkami využití. Za zmínku stojí i to, že vše si může člověk nyní vyzkoušet po dobu 30 dní zdarma! 

Čas, který takto strávíme u televize, pak zdaleka nemusí být jen zábava, ale naopak velmi efektivní a příjemná forma učení. To, jak užitečně nyní „čas doma“ opravdu využijeme, není tedy jen otázkou úkolů zadaných ze školy, jejich objemu či formy. Naopak, velkou část současného procesu učení leží v rukou studentů samotných – to je zcela nová dimenze, kterou pandemie přináší.

autor: prager / vloženo: dub 22, 2020