Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Robosoutěž pro ZŠ 2019

(Zbyněk Hamerník) V pátek 26. dubna proběhlo poslední ze tří kol letošní Robosoutěže pro ZŠ, kterého se účastnily i dva naše týmy. Na soutěž pořádanou FEL ČVUT jezdíme šestým rokem a daří se nám díky tomu přispívat k výchově budoucích elektroinženýrů, konstruktérů a programátorů.

Letos byla zastoupena tercie a prima. Tým iQube složený z primánů Adama, Maxe, Cyrila a Fandy sbíral první zkušenosti, naopak Triloboti dvou terciánů Filipů nově doplněných primánem Adamem soutěžili už potřetí.

Soutěžní úloha nabízela ohromnou variantu řešení a strategií, mezi čtyřiceti účastníky tohoto předkola se objevily radlice, jeřáby, zdvihy, skluzy, řešení zaměřená na rozlišování barev i bez nich. Celkem se všech tří kol zúčastnilo sto deset týmů z celé republiky.

Záznam jízd našich týmů je k dispozici v seznamu videí.

V základní části každý tým absolvoval tři jízdy, které shodou okolností iQube i Triloboti prováděli na stejném hřišti. Během tohoto prvního kola zůstal iQube bez bodu a Triloboti nasbírali 6+12+12=30 bodů. Tím obsadili 12.-13. místo a postoupili do druhého kola. V něm i díky hodu losovací kostkou nastoupili proti GRbk1 z rumburského gymnázia. Dalšími dvanácti body je vyřadili.

Ve třetím kole zůstalo ve dvojitém vyřazovacím pavouku nejlepších šestnáct týmů. První jízdu měli Triloboti proti SKYENCE z pražského MENSA gymnázia. V první jízdě získali oba roboti dvanáct bodů, proto se jela jízda druhá, ve které se SKYENCE zlepšil a posunul nás do části pavouka pro poražené. Tam čekal tým Jahůdky ze ZŠ TGM Hodkovice nad Mohelkou. Znovu dvanáct bodů znamenalo postup mezi nejlepších dvanáct týmů proti Lišákům z Vrchlabí. Tam bohužel selhal senzor, což znamenalo konec soutěže a výsledné dělené 9.-12. místo.

Triloboti uspěli díky stabilní spolehlivé konstrukci a výběru strategie zisku dvou nejvíce bodovaných kostek. iQube ukázali akceschopnost a odvahu, když se pokusili téměř úspěšně zjednodušit a přestavět robota mezi druhou a třetí soutěžní jízdou.

Výsledky celé letošní soutěže jsou k prohlédnutí na https://robosoutez.fel.cvut.cz/vysledky-robosouteze-3.

Děkuji moc oběma týmům za vzornou reprezentaci školy, jakož i jejich rodinám a kolegům za podporu.

 

autor: hamernik / vloženo: dub 26, 2019