Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Auschwitz - Wieliczka - Kraków

Mgr. Olga Chocová

Polštině jako slovanskému jazyku se dá rozumět, ale přesto existují určité jazykové záludnosti, které jsme si chtěli osvojit, abychom neudělali faux pas.

Na konci minulého týdne jsme se totiž vydali na dvoudenní projektový den do polské Osvětimi, solných dolů ve Wieliczce a do Krakowa, kterému vévodí hrad Wawel a nádherné náměstí plné renesančních domů, kostelů a zachovalé židovské čtvrti. 

Průvodkyně v koncentračním táboře Osvětim nás podrobně provedly táborem a připomněly řadu osudů nejen polských židů, ale lidí z celého světa, kteří prošli táborem smrti. Poté jsme se přesunuli do nedalekého tábora Birkenau, kam chodili vězni pracovat. Tam přijížděly vlaky a následně probíhala selekce. Při cestě do solných dolům skoro nikdo nepromluvil, tak na nás tábor v němčině nazývaný Auschwitz zapůsobil. Velký dojem na všechny udělalo město Krakow, které patří mezi nejnavštěvovanější města v Polsku. Do poloviny 20. století sídlily na Wawelu hlavy států, dnes slouží jako výstavní prostory. Zde také celebroval mše papež Jan Pavel II, občanským jménem Karol Wojtyla. Ostatně studoval i na proslulé krakovské univerzitě, u které jsme se také zastavili.

Navečer jsme se vraceli domů směr Česká republika  po krásné nové dálnici, kterou jsme jim trošku záviděli. Tak zase někdy do widzenia aneb to snad přeloží každý.

autor: polednikova / vloženo: dub 10, 2019