Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

100 let v kostkách

Studenti primy, tercie a kvarty ztvárnili stoletou historii naší republiky na stovce krychlí. Co na kostce můžete najít? Pro každý letopočet si autor vybral světovou a naši domácí událost podle svého uvážení. Stejně tak si vybral i osobnost spojenou narozením, úmrtím nebo zásadním počinem s daným rokem. Na krychli můžete najít i část mapy státu a barvy české vlajky. Ani historie gymnázia nezůstala nepovšimnuta. Počty maturantů v jednotlivých letech zdobí jednu ze stran krychle.

Vzhledem k tomu, že jednotlivé roky byly určeny studentům náhodně - nikdo si nemohl vybírat, který rok je mu milý. Každý z nás si uvědomil, že byly roky naplněné spokojeností, nadšením a tvůrčí radostí, jiné strachem a beznadějí.

Nejprve si každý ze studentů  a studentek vyrobil krychli o straně 25 centimetrů. Poté ji vyzdobil svými vybranými informacemi či přidělenou barvou vlajky a souřadnicově rozparcelovanou mapou republiky. Většinu práce holky a kluci zvládli doma, často pomáhali rodiče, někde se v rodinách rodily kostky dvě...

Děkuji všem primánům, terciánům a kvartánům za zpracování projektu - nebylo to tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Jednak vybrat světovou a československou událost, osobnost a správně situovat mapu a barvu vlajky. Poté pečlivé vylepit plochy výstřižků obrázků, písmen a číslic - pro mě třeba tahle fáze byla nejtěžší a nejvíc jsem se s ní natrápila. 

Děkuji Matyáši Levíčkovi za rozdělení mapy a vlajky na jednotlivé konkrétní plochy jednoznačně přiřazené k letopočtům.

Dík patří též paní Heleně Duškové, která nám sponzorsky zabezpečila papír na výrobu krychlí.

autor: stepnickova / vloženo: říj 25, 2018