Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Vystoupení školního orchestru

(Zbyněk Hamerník) V pondělí 11. června a ve středu 13. června vystoupil školní orchestr pod vedením pana Jiřího Povolného.

Pondělní koncert proběhl na půdě dýšinského Modrého salonku v areálu tamní základní a mateřské školy, kterou od počátku kalendářního roku řídí náš bývalý kolega a zakladatel orchestru David Klimeš. Ten také uvedl před publikum jak náš orchestr, tak děti z Malé muziky Chrást, kterým patřil úvod koncertu.

První provedenou skladbu Sleigh Ride od Leroye Andersona začal orchestr zkoušet ještě s Davidem Klimešem, ale zbytek vystoupení byl již plně nastudován s novým vedoucím panem Povolným. Spolu se svými vlastními dětmi připravil sestřih ze scén filmu Tmavomodrý svět, kterým propojil zahrané skladby. Díky projekci videa tak získalo vystoupení další rozměr.

Orchestr byl pečlivě připraven, kromě pravidelných pondělních zkoušek a dubnového víkendového soustředění se sešel ještě ráno před prvním vystoupením, aby vyzkoušel souhru s promítáním. Díky tomu děti strávili spolu celý den včetně improvizovaného přejezdu vlakem do Dýšiny za laskavého doprovodu paní profesorky Marie Štěpničkové.

Středeční vystoupení se odehrálo od 18.00 před rodiči i učiteli hráčů v sále naší školy. Koncertem se s orchestrem rozloučila americká stážistka Erica, která si své berounské roční působení jako rodilá mluvčí v hodinách angličtiny zpestřila výpomocí ve smyčcové sekci.

Obou vystoupení se účastnili kytarista Lukáš a flétnista Jenda z primy, sekundáni Vojta na saxofon a Petr za klávesami, houslista Honza z tercie, za bicími kvartán Vítek a kvintánky Tereza na violoncello a Adéla na příčnou flétnu. V orchestru dále z jiných škol zahráli Kristián s příčnou flétnou, David Klimeš na housle a jeho dcera na violoncello, dýšinská violistka Kateřina a klarinetista Ondřej. Technickou podporu zajišťovali tercián Matyáš a Jiří ze 2.B. Koncertů se tentokrát nemohl zúčastnit jinak stálý člen primán Marek se zobcovou flétnou.

Všem v čele s panem Povolným patří veliký dík za přípravu dvou krásných hudebních podvečerů.

autor: hamernik / vloženo: čen 18, 2018