Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

AMERICKÝ DEN NA NAŠEM GYMNÁZIU

Studium v USA, dýňový koláč a želé, cestování po státech nebo rozdíly mezi Amerikou a Českem – přesně o tom byl Americký den, který proběhl v pátek 1. 6. 2018 na berounském gymnáziu k příležitosti výročí sta let mezinárodní spolupráce České republiky a Spojených států amerických.

Celý den byl rozdělen do několika bloků se zajímavými přednáškami a aktivitami. Pozvání přijali zástupci z programu Fulbright, kteří svým posluchačům ve velkém sále vysvětlili, jak se můžou stát součástí jejich projektu a studovat v Americe. Také studenti ze sexty se rozhodli na průběhu dne aktivně podílet a pro několik tříd připravili prezentaci o Češích, kteří se významně prosadili v USA, a o úspěšných Američanech tady. V rámci organizace Fulbright přijely i rodilé mluvčí - asistentky z různých českých škol - a společně s  Erickou Young, která je tento rok u nás, se zapojily se svým připraveným programem. Zúčastněné třídy tak měly možnost poslechnout si prezentace o amerických zvycích a v čem jsou odlišné od těch českých, o historii hudby, o zlaté horečce v Kalifornii nebo třeba ochutnat typická americká jídla, a tak si z tohoto nabitého dne opravdu každý něco odnesl.

Anna Lidmilová, sexta

 

Americký den na gymnáziu

Rok 2018 je rokem 100. výročí založení Československa, ale také začátkem oficiálních americko-českých diplomatických vztahů. A protože na gymnáziu se každý student učí kromě češtiny také angličtinu, připravili si studenti sexty a jejich vyučující akci zaměřenou na život v Americe, nazvanou American day.

Jedním z hlavních účelů American day bylo upozornit na česko-americké vztahy, a tak část programu představovalo povídání o významných Američanech v Česku a Češích ve Spojených státech. To měla na starost sexta, která na toto téma vytvořila prezentace. Více než tři sta studentů se tak dozvědělo o Shirley Temple-Black, která bývala americkou velvyslankyní v Československu, nebo o Jimmym Bozemanovi, americkém písničkáři, který se dnes specializuje na výuku angličtiny u dětí předškolního věku.
Na American day se podílela i Ericka Young a její kamarádky z USA. Společně připravily prezentace na různorodá témata, například na americké jídlo, které bylo možné i ochutnat, popkulturu nebo třeba na stát Oregon.
Ericka i ostatní holky z Ameriky jsou v Česku díky Fulbrightovu programu. Ten je pojmenována po Jamesi Williamu Fulbrightovi, který byl jedním z nejznámějších a nejvlivnějších amerických senátorů. Dnes tato společnost podporuje vzdělávací, vědecké a kulturní výměny mezi Spojenými státy a Českou republikou.

 Alena Šilhavá, sexta

autor: polednikova / vloženo: čen 11, 2018