Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Finálové kolo Robosoutěže pro SŠ

(Zbyněk Hamerník) 15. 12. 2017 se školní tým Ilumináti - Matyáš, Dan a Matěj - po postupu z předkola účastní finále nejprestižnější republikové soutěže v konstrukci robotů Lego Mindstorm na FEL ČVUT. Živé vysílání sledujte na youtube.com/cvutfel.

Od 10:00 tradičně v Zenglerově posluchárně v budově ČVUT na Karlově náměstí naši dva septimáni Dan s Matějem a kvartán testují robota před soutěžními koly. Do finále postoupilo 24 středoškolských týmů (po šesti z každého ze čtyř předkol) a doplnilo je pět týmů vysokoškolských. Soutěžní úloha je stejná jako v předkole. Ceny jsou opět hodnotné - od tabletů po soudky piva.

Mezi předkolem a finálovým kolem kluci věnovali dalších nejméně čtyřicet hodin práce na vylepšení a zrychlení robota. V tréninkových podmínkách při posledních zkouškách dosáhl téměř čtyřiceti bodů z pětapadesáti možných. Uvidíme, jestli dokáže výkon zopakovat ve specifických soutěžních podmínkách.

Ve 12:30 se k první jízdě úvodní části dostal robot Iluminátů, ale krátce po startu ho zablokovala zaseklá ozubená kolečka v jednom z převodů. Bez bodu má nicméně stále šanci na postup ve druhé jízdě. Během prvních jízd je průměrný bodový výsledek patrně nižší, než v předkolech. Žádný robot nezískal plný počet.

Druhá jízda plná emocí startovala 13:05 a robot dopravil do terče třináct bodů. Postupuje tak do druhé barážové části, kde se týmy na 9.-24. místě utkají o postup do pavouka nejlepších šestnácti. Po skončení úvodní části je náš tým dvacátý a v baráži nastoupí proti týmu VASS 3 z VŠ a SŠ Boskovice.

Vyhlášení designové soutěže proběhlo ve 13:45 a vítězem se dle hlasování sponzorů a participantů stal OA Team, který vyhrál "naše" předkolo z 24.11. Ve finále ale svou úžasnou konstrukci předělali a nezískali žádný bod.

Baráž obnáší dvě jízdy a o postupujícím z dvojic rozhoduje součet bodů. Ve 14:10 skončila naše dvoujízda a postupujeme mezi nejlepších šestnáct. V první jízdě navíc robot nasbíral 39 bodů, což je v dosavadním průběhu jeden z vůbec nejlepších výsledků.

V prvním kole nás ve 14:35 potkal tým Salátíček z pražského gymnázia Christiana Dopplera. Hned v úvodu jízdy náš robot bohužel špatně rozeznal čidlem průběh jedné z lopatek na pásu (stejně jako v předchozí jízdě). Po prohře se tým přesouvá do části pavouka pro poražené a dostane šanci proti vysokoškolském týmu Mlýn zkázy.

14:55 tým vypadává po tom, co robot nabral špatný směr. Ilumináti tak v republikovém finále končí na děleném 13.-16. místě.

Celkovým vítězem se stal univerzitní tým Unstable voltage.

autor: hamernik / vloženo: pro 15, 2017