Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Robosoutěž pro SŠ - úvodní kolo 2017

(Zbyněk Hamerník) Robosoutěž je stále populárnější soutěž pro tříčlenné týmy konstruktérů a programátorů robotů stavěných ze stavebnice Lego Mindstorm. Týmy naší školy se účastní od roku 2014 a letos dosáhli zatím největšího úspěchu. O putování Matyáše, Dana a Matěje k postupu do finálového kola čtěte níže v článku.

Stejně jako v minulých letech soutěž pořádá katedra řídící techniky FEL ČVUT. Hlavním organizátorem je absolvent našeho gymnázia Ing. Martin Hlinovský, Ph.D. Patří mu veliký dík za vytvoření špičkových podmínek a bezchybnou organizaci.

Soutěžní zadání "Střelnice" bylo zveřejněno během září, kdy se také otevřela možnost k zápisu do soutěže. Úloha vychází z loňského zadání pro základky, ale byla ztížena. Úkolem robota je během minuty a půl posbírat různobarevné míčky z plochy hřiště, přepravit je k mezikruží vprostřed hřiště a roztřídit je.

Z loňského týmu Iluminátů zůstal jen septimán Daniel Kubišta. Přidal se k němu Matyáš Hudeček z kvarty a septimán Matěj Kračmer. Matyáš zúročil své bohaté zkušenosti získané během letních robo-táborů a v říjnu sestavil stabilní, robustní a důmyslnou konstrukci s originálním řešením sbírání i vysypání míčků. Matěj s Danem robota během listopadu testovali a programovali s využitím testovacího hřiště, které zůstává jako trvalá památka po našem prvním týmu z podzimu 2014 v suterénní místnosti školy.

Matěj:
Celá Robosoutěž pro mě začala vlastně náhodou. Už minulé ročníky mě Daniel přemlouval, abych s ním na robotovi pracoval, ale já byl většinou moc líný. Tento rok mě ale přemluvil a já se připojil už do rozběhlého projektu s Danem a Matyášem. Nečekal jsem, že mě bude práce na robotovi tak bavit a najednou byl robot hotový a my se ocitli na předkolu Robosoutěže. Obsadili jsme druhé místo, což nás samozřejmě potěšilo a hlavně jsme postoupili do finálového kola, kde se utkáme s ještě těžšími soupeři.
Matyáš:
Trebaže na střední školu ještě nechodím, skončil jsem se svým týmem druhý v předkole, a to je skvělé. Člen týmu proti kterému jsme stanuli v posledním kole byl kamarád z robotábora, na kterém taky náhodou vyhrál proti mně. Jídlo bylo dobré, ale moc jsem ho nejedl, jelikož jsem na to neměl myšlenky.
Dan:
Mám radost, že jsme postoupili do dalšího kola. Líbilo se mně, že jsme se letos zapojili do stavby a programování všichni členové týmu. A doufám, že ve finále získáme alespoň v jedné jízdě 55 bodů.

Týmů se do středoškolských předkol přihlásilo 131. Byly rozděleny do čtyř předkol konaných na konci listopadu, naše - třetí - předkolo mělo termín v pátek 24. listopadu. Do úvodních dvou jízd bylo připraveno 32 týmů. Mezi účastníky byla střediska volného času, gymnázia, průmyslovky i jiné typy škol. Jeden tým byl vyřazen, když se ukázalo, že se těžko pochopitelným způsobem mimo etické normy a pravidla fairplay snaží účastnit ve dvou předkolech současně.

Náš robot byl navržen tak, aby získal ve vymezeném čase 22 bodů z maximálně možných 55. Kromě dvou jízd se mu to dařilo. Po úvodní části nasbíral druhý nejvyšší počet 34 bodů (viz tabulka). Postoupil tak do vyřazovací části se dvěma větvemi pavouka, kterýžto systém byl použit na soutěži už loni. Průběh soutěž jsem zapisoval do samostatného článku, kdy Ilumináti po sérii pěti vítězství nakonec ve dvou finálových bitvách prohráli. Poprvé v historii robosoutěže došlo na paradoxní situaci, kterou systém umožňuje, kdy jednou poražený tým projde alternativní větví pavouka do finále, kde porážku svému protivníkovi vrátí (viz schéma pavouka). Vyhrál tak robot OA teamu z Kostelce nad Orlicí, který kromě jediné nepovedené jízdy právě proti Iluminátům vždy vysbíral a umístil všechny míčky.

Za druhé místo naši studenti získali postup do finálového kola, které se koná 15. prosince, i věcné ceny v podobě externích harddisků. V současné době probíhá částečná přestavba robota tak, aby byl ve finále ještě úspěšnější.

Moc děkuji všem členům týmu a samozřejmě i jejich rodinám za podporu a fandění.

Videa z většiny jízd najdete na tomto listu: https://www.youtube.com/playlist?list=PLri7AP5NZWdOpEtVedeEapzAHZTxP6mTV

autor: hamernik / vloženo: pro 7, 2017