Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Jak se stát vývojářem - přednáška Davida Vávry

(Zbyněk Hamerník) Že má přednášející svou kvalitu, poznáte snadno podle dětí: poslouchají ho a neruší. V úterý 28. listopadu v sále gymnázia seděla stovka našich studentů tiše jako pěna a nechala se provádět příběhem Davida Vávry od začátků s tvorbou webu v sekundě až po současnost jeho vlastní vývojařské firmy Step Up Labs.

David Vávra maturoval na gymnáziu před jedenácti lety. Byl už za studií nepřehlédnutelná osobnost, úspěšně reprezentoval v olympiádě z programování, se spolužáky vytvořil a spravoval třídní web, předělal školní web a otevřel jej pro širší publikaci. Mnohé inspiroval svým studijním výjezdem do Austrálie (viz galerie).

Před čtyřmi lety vystupoval v show Jana Krause, kde prezentoval tehdejší horkou novinku Google Glass. Byli jsme moc rádi, když pak přijal pozvání na besedu a podělil se o zážitky z natáčení.

Nyní jsme se domluvili na přednášku pro sextány, druháky a studenty obou seminářů IVT v nejstarších ročnících. Téma vybral David inspirativní: jak se stát vývojářem. Necelou hodinu vyprávěl o cestě, kterou prošel od studií, přes stáže, zaměstnání ve startupu i korporaci až po založení vlastní firmy spravující populární aplikaci Dlužníček. Ve zbývající půlhodince odpovídal na nekončící dotazy studentů.

Zájem a pozornost dětí získal nejen inspirativním obsahem svého povídání, ale i vtipnými historkami ze života, otevřeností, bezprostředností a pozitivní energií, kterou kolem sebe vyzařuje:

Vojta:
Líbilo se mi jeho nadšení pro věc. A je vidět, že když se člověk věnuje věcem, které ho opravdu baví, dá se dosáhnout velkých věcí. Bylo super sledovat, jak se od jednoduchých webových stránek dopracoval až k velkým celosvětovým projektům.

Marcel:
Zaujaly mě také jeho studia na vysoké škole, díky nimž se podíval třeba do USA. Nejvíce fascinují mi ovšem přišlo, že bývalý student našeho gymnázia dostal možnost spolupracovat s takovými velikány jako je například Google, nebo český Avast.

Eliška:
Přednáška "Jak se stát vývojářem" se mi moc líbila. Bylo velmi zajímavé vyslechnout si celý příběh jak se dostat k vývojářství a vytváření aplikací nebo her.

Jakub:
Celý výklad byl velmi příjemně podán a i když jsme mohli vypadat jako chladné obecenstvo, tak nás zabavil po celou dobu.

Pavel:
Na této prezentaci mě nejvíce zaujalo, že poté, co vystudujete, si určitě najdete práci. Samozřejmě do toho musíte vložit trochu práce a snahy, ale spousta firem je ochotná vás i zaučit. A vyhlídka na práci z nějaké pláže také není na škodu.

Se souhlasem Davida poskytuji adresu jeho prezentace:
https://docs.google.com/presentation/d/1CKuEKd260TLhNWjpn2lI_x0N6JhY39GXQd1023-7fjM/edit?usp=sharing

Mockrát děkujeme za návštěvu Davidovi i jeho přítelkyni Báře a doufáme, že se za čas znovu sejdeme.

autor: hamernik / vloženo: pro 5, 2017