Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

GIS Day s Vladimírem Řezáčem

Ve čtvrtek 19. října jsme v sále školy rádi přivítali našeho nedávného absolventa Bc. Vladimíra Řezáče. Přijel nám prezentovat svou práci na Krajském úřadě Středočeského kraje v oblasti územního plánování s nástroji GIS.

Návštěva Vladimíra Řezáče byla zároveň jednou z aktivit konaných v rámci GIS Day 2017. Důstojnou reprezentací zvýšil mezi posluchači kredit KÚ Středočeského kraje, o čemž svědčí postřehy studentů.

Nikol Pospíšilová, 4.A: Až do přednášky jsem o takovémhle oboru nikdy neslyšela. Nedokázala jsem si ani moc představit, jak by se dala geografie a informatika spojit dohromady. Připravovala jsem se na to, že strávím dvě hodiny úplné nudy, jelikož informatika není úplně obor, kterým bych žila. Každopádně opak byl pravdou. Přednáška mě opravdu zaujala, líbilo se mi, jak pan přednášející dokázal spolupracovat s publikem, ptal se nás na otázky a na naše názory. Mohli jsme si i vyzkoušet, jak musí specialisté zakreslovat jednoduše obrázky. Což pro nějaké povahy (puntičkáře-já) by nebylo lehké. Přednášku to posunulo o stupen výš a už to nebylo jen o tom, že jsme museli poslouchat, ale už člověk opravdu chtěl poslouchat a vědět o tomto oboru víc.

Jan Trojan, 3.B: Tento obor ve zkratce řeší problematiku umístění a vzájemných prostorových souvislostí mezi objekty (dům, parkoviště, dálnice, pole, les, ...). Takže, když vám někdo postaví mrakodrap před obývákem, tak teď už alespoň víte na koho můžete právoplatně nadávat. Přednáška byla určitě přínosná nejen po vědomostní stránce, ale pro některé i po stránce majetkové, když si s sebou odnášeli různé dárkové předměty. Každopádně to byla super přednáška.

Mezi naslouchajícími letošními maturanty a semináristy IVT se panu Řezáčovi podařilo vytvořit příjemnou atmosféru. Řada studentů se zapojila do diskuze a dalších připravených aktivit, za což byli odměněni krásnými dárečky. Do kreslení na flipchart se přidali i dvě statečné vyučující. Prezentaci pan Řezáč laskavě poskytnul ke stažení.

Po dvouhodinové přednášce odcházeli studenti viditelně zaujatí jak územním plánováním,tak prezentovanými mapovými aplikacemi a dalšími nástroji geografických informačních systémů. Těšíme se na pokračování spolupráce školy s panem Řezáčem.

autor: hamernik / vloženo: lis 2, 2017