Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Fyzika všemi smysly

V úterý 24. října jsme na našem gymnáziu opět přivítali hosty z MFF UK Víta Bočka s asistentkou Janou a jejich experimentální fyzikální show s názvem „Fyzika všemi smysly“.
Během celého představení jsme mohli „ochutnat“ fyziku svými smysly. Pomocí USB mikroskopu se mohli studenti podívat na to, co prostým okem neuvidí, tj. například na strukturu pokožky, na princip skládání barev při tisku nebo na čerstvě oholenou tvář. Pomocí svého mobilu mohli vidět infračervené světlo z dálkového ovladače. Magická koule ( plasma ball ) nám rozsvítila zářivku i na dálku.

Sluchem si studenti ověřili princip rezonance a vyzkoušeli si zahrát ( a někteří i zazpívali! ) několik písniček pomocí zvláštního hudebního nástroje složeného z různě dlouhých a barevně označených trubek.
Hmat uplatnili například při zkoumání principu fungování fakírského lůžka a chuť při ochutnávání různě barevných limonád.
Studenti si změřili sílu stisku ruky a poté se naši největší siláci pokusili odtrhnout od sebe dvě větší přísavky, podobně jako se Otto von Guericke pokoušel odtrhnout od sebe tzv. magdeburské polokoule. Zajímavé byly také pokusy s autíčkem jezdícím po okně či stěně, pokusy s indukčním vařičem, s magickou koulí, nafukování dlouhého sáčku na jeden nádech, výroba pivní pěny a také závěrečná ukázka raketového pohonu.
Představili nám také kapalinu, do které s klidným srdcem můžete hodit telefon nebo tablet. A třeba ji i nalít do počítače.....Jde o kapalinu Novec 1230 ( její chemický vzorec je C6F12O. Tento fluorketon vyvinutý společností 3M se používá jako hasící kapalina, která nemusí být skladována ve stlačeném stavu. Jako chemicky čisté hasivo se využívá při hašení cenných předmětů (elektroniky, archiválií) tam, kde by je voda mohla nenávratně poškodit.).

Devadesát minut plných fyzikálních experimentů, z nichž velkou část si studenti sami vyzkoušeli, uteklo jako voda. Odměnou pro naše hosty byl nejen dlouhotrvající potlesk účastníků, ale také zájem studentů a jejich dotazy, na které ochotně odpovídali i po skončení experimentální show. Doufáme, že tato show pomůže zvýšit zájem o studiu fyziky na vysokých školách.

autor: skodova / vloženo: říj 24, 2017