Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Den dětí s handicapem

I když ještě nebylo 1.června, děti ze speciální školy z Žebráku a Rakovníka už královsky slavily. Studentky 3.B Gymnázia Joachima Barranda z Berouna (Kateřina Štancová, Aneta Tröglerová, Kateřina Bělohoubková, Kateřina Landová, Denisa Pokorná a Jaroslava Pytlíková) pro ně totiž v královédvorské sokolovně připravily soutěžní disciplíny a řadu překvapení.

Byl to výsledek ročních příprav v rámci projektu Kdo jiný, který vyhlásila organizace Člověk v tísni a do kterého se kromě berounského gymnázia zapojilo několik dalších škol z České republiky, Slovenska a Estonska.
Dopolední program zahájily soutěžní disciplíny, v nichž mohly děti osvědčit svoji šikovnost a důvtip. Jednotlivá stanoviště představovala motivy z různých pohádek, a tak jste mohli pochytat ryby v rybníčku společně s vodníkem či míčky nakrmit hladového vlka, aby nesežral Červenou karkulku. Hostem dětského dne byla Jana Tesařová, věnující se canisterapii, která přijela z Brna se svým psem Jessie. Na závěr si děti mohly prohlédnout i hasičský vůz dobrovolných hasičů z Kublova, zkusit si hasičskou výstroj a potěžkat hasičskou hadici.
I zde, jako na každé soutěži, proběhlo vyhlášení vítězů a předání medailí a dárků. Vyhráli zde všichni, protože v soutěži nešlo ani tak o soupeření, jako o sdílení se a zábavu.
Těžko říct, co děti z celého dne zaujalo nejvíce, ale jejich nadšení nebralo konce. A proto doufáme, že tato akce nebude akcí poslední. Studentky jí totiž otevřely řadu témat, jako je propojení světa děti s handicapem a bez něj, spolupráci speciální školy z Žebráku a Rakovníka či sportovní vyžití dětí s handicapem a jeho možnosti na Berounsku.
Děkujeme firmě ZASO Landa s.r.o. za finanční dar, TJ Sokol Králův Dvůr za poskytnutí prostor k dětskému dni, firmě Spektra Beroun za zhotovení medailí pro děti, obci Kublov za zapůjčení a ukázku hasičského vozu a paní Štancové a Landové za pomoc s přípravou.

autor: klimes / vloženo: kvě 27, 2017