Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

StreTech 2017 aneb studenti Gymnázia J. Barranda na ČVUT

7. 6. 2017 se již po jedenácté bude konat na ČVUT akce Středoškolská Technika neboli StreTech 2017. Naši školu budou reprezentovat studenti sekundy Anastázie Kubásková a Matyáš Levíček s přístrojem TELEPROMPTER aneb holografická našeptávačka a primán Lukáš Brousil s plakátem StreTech 2017. Plakát bude použit jako hlavní propagační materiál StreTech 2017. 

Konference StreTech je přehlídka zajímavých studentských prací z různých oborů, které stojí za to představit široké studentské, učitelské i laické veřejnosti. Zároveň středoškolákům přináší možnost představit konkrétní činnost nebo výsledky výzkumu na vysokoškolské půdě.

Lukáš o své práci napsal:

Ve výtvarném oddělení ZUŠ Beroun jsme se na konci zimy věnovali plakátové tvorbě. V této souvislosti mě napadlo, zda by nebylo vhodné připravit plakát pro letošní ročník konference StreTech. Tato konference se pořádá již pojedenácté a to je dobrá příležitost pro zpracování originálního propagačního materiálu.

Návrhu plakátu dominuje text - název konference. Do tučných písmen první poloviny názvu jsou vložena různá ozubená soukolí, potrubí a další průmyslové prvky. Konference je totiž pořádána Fakultou strojní ČVUT v Praze, takže inspirace nejrůznějšími technickými součástkami je jasná. V dolní části plakátu upoutá pozornost levitující litinový robot s mechanickými pažemi, z nichž jedna drží nářadí a druhá promítačku se zapalovačem. Autor plakátu si robota představuje právě jako tento zvláštní mechanismus. Jednička letopočtu asociuje skleněnou baňku s chemickou sloučeninou. Barevnost kompozice je záměrně monotónní, kovově matná – opět inspirace průmyslem a motory (olejové skvrny, usazeniny ve strojích, saze apod.). Na plakátu úmyslně není zobrazena žádná elektronika.

Dílo je kombinací temperové malby a pastelové kresby. Grafický list byl poté oskenován a upraven ve Photoshopu. V konečné fázi DTP úprav byly doplněny grafické a textové prvky – logo FS ČVUT a informace o termínu a místu konání konference, vše modré barvě loga fakulty.

Stázka a Maty o své práci napsali:

Co je teleprompter a jeho využití? Teleprompter je vynález, který umožňuje, aby měl mluvčí souvislý projev bez zasekávání a přitom se díval rovnou do kamery, a ne na papír nebo jinam na obrazovku. Používá se v médiích, v reflektorech, v elektronových mikroskopech, projektorech, sedmisegmentových displejích, ve virtuální realitě, v rozšířené realitě a prakticky se dá použít ve všech opticko – elektronických zařízeních.

Jak funguje teleprompter? Princip je jednoduchý, fotony pocházející z obrazovky(1) umístěné pod fólií/sklem(2) se odrážejí mluvšímu(3) do očí. Naopak fotony odražené od mluvčího projdou fólií přímo do kamery(4).

Proč to děláme? Chtěli jsme ukázat něco inovativního a zajímavého, co můžeme demonstrovat a využít přitom fyzikálních zákonů, konkrétně optiky. Protože jsme teprve studenti sekundy (7. ročník ZŠ) učební látku související s optikou jsme zvládli samostudiem.

Zde jsou uvedeny pro přesnější představu informace o minulém ročníku StreTech2016: http://www1.fs.cvut.cz/stretech/. Dostupný je zde úplný sborník příspěvků konference StreTech 2016, dále je dostupný film z konference, fotky a záznam přímého přenosu ČT.

Akci na ČVUT garantuje Ing. Karel Vítek, CSc.

Zapsala Mgr. Marie Štěpničková

autor: stepnickova / vloženo: kvě 11, 2017