Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Návštěva země mlýnů a tulipánů

Dne 18.04. 2017 se studenti berounského gymnázia vydali na třídenní návštěvu Holandska, země bez kopců, která je proslulá svými sýry, dřeváky, mlýny a především tulipány. Byl to vlastně školní výlet 2.B a několika odvážných a trpělivých studentů z jiných tříd.

Po dobrodružství, kterým byla noc v autobusu, jsme dorazili do Venla na univerzitu Fontys, kde nás čekala bývalá studentka berounského gymnázia Anna Vacková. Během prezentace v angličině a následné prohlídky výukových prostor univerzity jsme zjistili, jaké to je studovat v zahraničí a že je to jedna z možných cest, kterými se můžeme vydat. Hned první věc, na kterou jsme byli ve Venlu upozorněni, bylo, že kola mají vždycky přednost a všichni jsme byli v šoku z toho, kolik jich v Holandsku je. Po procházce Venlem jsme se vydali do Haarlemu, kde jsme obdivovali nádhernou architekturu a pohodu, která se jen tak někde nevidí.

Druhý den jsme navštívili ráj tulipánů - Keukenhoff, kde jsme kromě tulipánů viděli i narcisy, kosatce a jiné cibuloviny. Poté jsme se vydali obdivovat Zaanse Schans, což je skanzen osmi větrných mlýnů, z nichž každý z nich má svou historii a svůj půvab. Po skanzenu jsme navštívili nedalekou farmu, kde jsme se blíže seznámili s tím, jak se vyrábí sýry a dřeváky.

Na třetí den jsme se těšili asi nejvíce, protože třetí den jsme celý strávili v Amsterdamu. První na programu byla prohlídka muzea Vincenta van Gogha, kde jsme se seznámili nejen s jeho celosvětově známými obrazy, ale i s obrazy jiných autorů, kteří mu byli inspirací i přáteli. Po důkladné prohlídce jsme se chaotickými ulicemi Amsterdamu přesunuli do domu Anny Frankové a poté si na projížďce lodí po grachtech a řece Amstellu prohlédli město ještě z jiného úhlu. Viděli jsme lavičku, na které se točil film Hvězdy nám nepřály, nejužší dům v Amsterdamu a mnoho dalšího.

I po tak náročném výletě se nikomu z nás nechtělo domů. Každá země má své kouzlo, ale Nizozemsko si nás získalo úplně všechny a jsem si jistá, že při první příležitosti se tam mnoho z nás rádo vrátí.

 

Zuzana Králová, 2.B

 

https://www.youtube.com/watch?v=iuXY5AqRAcY&t=4s

Johanka Galčanová, kvinta

 

https://www.youtube.com/watch?v=thn-xZfZBuk

Viktorie Sýkorová, 2.B

autor: skalova / vloženo: kvě 5, 2017