Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Izrael 2017 - výměnný pobyt

Na konci března vyjela skupina 11 septimánů na školní výměnný pobyt. Nic zvláštního, jen destinace byla poněkud "exotická" - Izrael.

Kontakt na školu jsme získali díky spolupráci s CEMACHem, institucí zajišťující popularizaci Izraele v České republice prostřednictvím soutěží pro středoškolské studenty. Od loňského jara probíhalo vzájemné "oťukávání" a na podzim začali studenti spolu intenzivně komunikovat. Přes drobné i větší potíže se stalo, v co jsme na začátku moc nevěřili - odcestovali jsme tam, a nyní se těšíme na naše izraelské přátele.

Nočním letem jsme se přesunuli do Tel Avivu, kde nás ve čtyři hodiny ráno čekal průvodce. Paní profesorka Mireille a její studenti pro nás přijeli autobusem a společně jsme pokračovali k  Mrtvému moři. Přestože jsme se v noci moc nevyspali, v autobuse se rozběhla čilá diskuse,  vzájemná poznávání.  První zastávka - poušť. Kamení, hlína, písek, teplo - a uprostřed malá oáza s velbloudy. Jak jsme odpověděli na otázku:  „Chcete se svézt na velbloudech?“,  se můžete podívat ve fotogalerii. Další zastávka nás vedla na pevnost Masada, symbolu boje židovského národa za svobodu. A pak už Mrtvé moře. Tolik očekávané,  slané, teplé. Moře, kde se člověk nemůže utopit, protože nadnáší. Písečná pláž, na které jsme nechali únavu po dvoudenní cestě bez spánku. Noc jsme strávili v hotelu pro školní výpravy v oáze En (nebo Ejn) Gedi, po večeři jsme upadli unaveni do postelí, ani jsme zvlášť nezaregistrovali hlučnou výpravu ve vedlejším hotelovém pavilonu…

Jeruzalém - město několika tváří, kultur a nejsvatější místo světa. Navštívili jsme nejvýznamnější a nejslavnější místa, všude jsme se vyfotili, našli jsme čas i na ochutnávku falafelu, místní speciality! Večer se všichni rozjeli do svých hostitelských rodin.

Na další den bylo v plánu dopoledne na pláži - a koupání, i když  Středozemní moře bylo pěkně studené.  To nám, suchozemcům,  samozřejmě nevadilo! Odpoledne se v „lese“ (asi jediném v širokém okolí) sešla s námi skoro celá škola. Diskutovalo se, ale i ochutnávalo, falafel nesměl chybět!

Čtvrtek byl hektickým dnem odjezdu. Dopoledne jsme se setkali ve škole s paní ředitelkou Julií, prohlédli jsme si školu, která je úplně jiná než naše - skládá se z několika pavilonů, mezi nimiž studenti a učitelé pěstují bylinky a žáci se učí chovat různá zvířata. Viděli jsme krávy, kozy, králíky, psy, hady… Naše cesta pokračovala do vesnice odlišné kultury i náboženství - do vesnice Drúzů.

Pak už sbalit kufry - jede se do Tel Avivu. Naši i izraelští studenti spolu a vlakem. Vlak narvaný k prasknutí, plný vojáků, kluků i děvčat, jedoucích na víkend k rodinám. Malé dobrodružství s hledáním úschovny pro naše kufry…a poslední společné hodiny trávíme na večeři i …na dětských průlezkách!

Nakonec jsme se rozjeli vlaky na opačné strany: My na letiště, připraveni čekat řadu hodin na odlet, naši noví kamarádi do Haify, připraveni balit svá zavazadla nejprve na školní prázdniny, které právě v Izraeli začaly, a pak na jejich „velkou cestu“ - koncem dubna přiletí k nám, do Berouna.

Už jsou tady - nová galerie - Izraelci v Čechách (Václavské náměstí, pivovar Krušovice...)

autor: polednikova / vloženo: dub 9, 2017