Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

YPEF – JSME REGIONÁLNÍ JEDNIČKA

Adélka Valterová, Marek Brousil a Matěj Holub doslova vybojovali 1. místo v kategorii Mladší žáci regionálního kola mezinárodní přírodovědné lesnické soutěže YPEF - www.ypef.cz. Regionální kolo se konalo 23. 3. v Praze na České zemědělské univerzitě (ČZU). V červnu 2017 Áďa, Marek a Matěj porovnají své síly s vítězi regionálních kol z Brna, Hranic na Moravě, Písku, Trutnova a Žlutic. Národní kolo proběhne v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské ČZU. Absolutní vítězné družstvo národního kola bude vysláno na mezinárodní kolo do Maďarska. Mezinárodní kolo se bude se konat v období září/říjen 2017. Už v národním kole bude část soutěže probíhat v angličtině. Děkujeme za reprezentaci školy a držíme palce!

Adélka Valterová o YPEF napsala:

Ve čtvrtek 23.3. 2017 jsme se vydali na krajské kolo mezinárodní soutěže YPEF. Těšili jsme se a náladu nám nezkazilo ani vstávání v 5:30 ráno. Po mírných orientačních :-) problémech na stanici Dejvická (nemohli jsme "trefit" zastávku autobusu..) jsme dorazili na Zemědělskou univerzitu v Praze, konkrétně na Fakultu lesnickou a dřevařskou. Jak jsme se dozvěděli, tato budova byla otevřena teprve loni, takže nás okamžitě oslovila moderní technikou a příjemným prostředím.

Co nás ale ohromilo ještě mnohem víc, byla pozdní snídaně v podobě výborných tvarohových koláčů a sušenek. Když jsme se posilnili, přišla na řadu první část soutěže a sice písemný test. Otázky nebyly tak těžké, hlavním a jediným kamenem úrazu se stalo rozhodování o tvrdosti dřeva testem zadaných  skupin stromů.... Nakonec jsme sice řešení odhadli špatně, ale na to se už nikdo nezeptá, ne? K lepším výkonům při testu nás také motivovaly talíře s obrovskou porcí baget pro každý tým. Byla výborná!

Před poznávačkou rostlin, hub a živočichů jsme měli chvíli čas a jako správní středoškoláci přemýšlející o budoucnosti, jsme se rozhodli celou fakultu důkladně prozkoumat. Našli jsme menzu (odkud byly bagety :-) ) a spousty různých specializovaných učeben. Také nám byla zajištěna prohlídka místních sbírek. Všechny preparáty byly v úžasném stavu a my jsme se také mohli přesvědčit o tom, že medvěd Vojta, který nedávno uhynul v Berouně, je v dobrých rukou. Jeho vycpanina (tzv. dermoplastický preparát) a preparát kostry zdobí sbírku středoevropské fauny.

Poznávačku už jsme si užili, měl ji na starost Marek a poznat 20 přírodnin mu místo 20 minut trvalo minuty 3.

Celé dopoledne jsme byli v pohodě, ale i na ty opravdové nervy došlo. Dozvěděli jsme se totiž, že máme na 1. místě stejný počet bodů jako tým z Gymnázia Nad Alejí z Prahy 5. Ale část soupeřova družstva odjela reprezentovat školu na fyzikální olympiádu, takže do rozhodujícího rozstřelu zbyla jen poslední členka.

Marek ale zachoval pravidla fair play a utkal se s ní v boji „jeden na jednoho“. Rozstřel proběhl v poznávačce.  Markovi jsme věřili, ale stejně jsme byli nervózní a porovnávali, komu se víc klepe ruka, a kdo má rychlejší tepovou frekvenci.

Marek to ale zvládl perfektně.

Za tým mohu říci: Jsme moc rádi, že jsme se mohli této soutěže zúčastnit. Děkujeme paní učitelce Štěpničkové za přihlášení do soutěže, doprovod na oblastní a regionální kolo, a také za dort :-)! A těšíme se do dalšího kola.

 

autor: stepnickova / vloženo: bře 29, 2017