Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Do Sýrie a ještě dál

Julie Šimůnková a Kateřina Svobodová, 4.A

 

Ne každý den máte možnost poslechnout si odborný, vysoce zasvěcený komentář k migrační krizi od člověka z oboru. JUDr. Cyril Svoboda naši školu navštívil dne 14. února 2017 a věnoval nám dvě hodiny svého času. 

Přiblížil nám problémy spojené syrským konfliktem, migrační krizí a mezinárodním právem.

Spojení „migrační krize“ se pomalu stává otřepanou frází, přestože fakt samotný je spjat s budoucností celého světa. Téma je často interpretováno osobami špatně informovanými. Možná právě proto byla beseda s exministrem Svobodou  natolik objevným a osvěžujícím zážitkem.

Předstoupil před nás člověk prostý. Sympatický muž, očividně vzdělaný a sečtělý, zběhlý v politice, životem zkoušený i zkušený. Promlouval k nám s respektem i zápalem. Obsáhlou besedou se probojoval mistrovsky: srozumitelně, metodicky a s obrovskou dávkou lidskosti.

Na jeho přednášce jste si totiž nemuseli vybírat tábor ,,xenofobů‘‘  nebo ,,sluníčkářů‘‘. Byli jste zkrátka lidé, kteří hledají vysvětlení a touží po řešení.

Neměl potřebu ve svém výkladu zamlžovat, na rovinu nám řekl, co si myslí, co četl,  jaké jsou jeho zkušenosti. Neupozorňoval na svoje kariérní úspěchy, stranu, kterou zastupuje, nedával najevo společensko-statutovou nadřazenost, jako mají ve zvyku někteří jeho kolegové.

Jsme rádi, že naše škola  zprostředkovává besedy s odborníky o podstatných tématech, čímž dodržuje svůj akademický závazek vůči svým studentům, a dává nám neopakovatelnou šanci poučit se z nových podnětů a přemýšlet nad ni.

Foto: Mgr. Ivan Hynek a Mgr. Ondřej Kubový

autor: polednikova / vloženo: úno 15, 2017