Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

YPEF – Young People in European Forests

YPEF je mezinárodní soutěž mladých obdivovatelů přírody, lesa a mysliveckých tradic. Letos probíhá již 7. ročník.

25. ledna 2017 se tři tříčlenné týmy našich studentek a studentů zúčastnily místního kola. Místní kolo se uskutečnilo na divizi VLS ČR, s. p. v Jincích. Prvenství a tedy i postup do regionálního kola v kategorii mladších žáků vybojoval tým ve složení Marek Brousil, Matěj Holub a Adéla Valterová. Regionální kolo se odehraje 23. března na ČZU V Praze – Suchdole. Držte Adélce, Markovi a Matějovi palce!

Další družstvo se v kategorii mladších žáků ve složení Natálie Drhličková a Anastázie Kubásková a Matyáš Levíček ze sekundy umístilo na 3. místě.
V kategorii starších žáků se studentky Marie Hejnarová a Anna Hirnerová ze septimy spolu s Marií Gregůrkovou z kvinty umístily na 2. místě.


Do soutěže se zapojily lesnické instituce a nevládní organizace z 11 států: ČR, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska a Slovinska. Takové silné mezinárodní zastoupení s sebou nese nejen požadavek na znalost přírody ale i schopnost své znalosti obhájit v anglickém jazyce. A to už na úrovni kola národního, které pro ČR proběhne v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze (FLD ČZU v Praze).

Absolutní vítězné družstvo národního kola bude vysláno na mezinárodní kolo do Maďarska. Mezinárodní kolo se bude se konat v období září/říjen 2017.

Kdo má zájem se o soutěži dozvědět více a třeba se v příštím školním roce též zúčastnit – prozatím totiž není omezen počet týmů z jedné školy v kole na místní úrovni – prohlédněte si stránky http://www.ypef.cz/cs/

autor: stepnickova / vloženo: led 26, 2017