Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Prima s Kryštofem neztrácí kontakt

Kryštof je náš spolužák. Strávil s námi seznamovací pobyt na Šumavě a v polovině září odcestoval s rodinou do Turecka. V Istanbulu žije, chodí do školy a raduje se ze života jako každý dvanáctiletý kluk - i když je konfrontován s tvrdou realitou nebezpečí teroristických útoků víc, než si my tady v Čechách dokážeme představit. Jsme s ním v kontaktu. A tohle nám napsal 9. 1. 2017.

Ahoooooooooooj z TURECKA!!

Dlouho už  jsem nepsal, protože jsem nedávno (asi  před měsícem) byl v Česku. A taky protože jsem se připravoval na zkoušky...

Tady v Turecku je hoooodně zima, možná největší zima za posledních deset let... Venku je 50cm sněhu a pořád padá nový. .Když teď píšu, venku je obři chumelenice, a když se kouknu ven, tak skoro nic nevidím. A proc pišu v pondělí? ZAVŘELI NÁM ŠKOLU!!! Doopravdy, v celém Istanbulu zavřeli všechny školy... A dokonce Istanbul nemá poprvé ve zprávách titulek BOMBY nebo TERORISTI, ale SNĚHOVÁ KALAMITA.

Přezimovat sem přiletěli  papoušci, sedí na stromech v parku, chudáci, chtěli do teplých krajin a letí sem do té zimy - troubové.... V parku můžeme  taky běžkovat a klouzákovat :-), posílám fotky v příloze. Jak je to se sněhem u vás?

Kvůli sněhu dokonce zavřeli most z Evropy do Asie.

Tady se na Silvestra a Nový rok střílelo v klubu Reina v istanbulské čtvrti Ortaköy, to je kousek od našeho domu... A před Vánoci zase bouchly 2 bomby u stadionu fotbalového klubu Besiktas Istanbul. Ten sídlí v evropské části Istanbulu. To je 500 metrů chůze od našeho domu, dokonce jsme slyšeli hodně silné rány a ozbrojenec, kterého máme u konzulátu, vyběhl ven se samopalem.

Před Vánoci a na Vánoce a taky 2 dny po Vánocích jsme jeli autem do Bulharska na hory. Normálně, když nemáte diplomatický pas, tak vám  kontroly mohou zabrat až 2 hodiny, ale my jsme jen mávli diplomatickými pasy a jelo se dal, dobrý ne :-) V Bulharsku moc sněhu nebylo, skoro jenom na sjezdovkách, ale stejně se lyžovalo docela dobře. Zajímavý zvyk je, že klouzákovat chodí JENOM dospělí a děti ne.

Jak to u vás vypadá s vysvědčením? Budete mít jedničky? Tady se známky počítají na procenta. Ze všeho mam přibližně 85-90% - to je docela dobrý, měl bych 100%, ale angličtina není lehká.

Z Istanbulu zdraví KRYŠTOF

Tak budeme Kryštofovi držet palce, aby jeho výsledky byly co nejlepší, aby se k nám v kvartě vrátil v pořádku a budeme se těšit na další zprávy z Turecka.

 

 

autor: stepnickova / vloženo: led 10, 2017