Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Celník a jeho vysněný svět

V pondělí 21. 12. navštívili studenti francouzštiny ze 4. A a sexty výstavu v Paláci Kinských na pražském Staroměstském náměstí. Autorem vystavovaných obrazů je francouzský malíř Henri Rousseau (1844-1910), pro všechny dobře známý jako „celník Rousseau“, i když ve skutečnosti žádným celníkem nebyl.

Jeho pravé povolání-výběrčí potravní daně má přesto k celníkovi poměrně blízko. V průběhu komentované prohlídky  jsme se dozvěděli mimo jiné, že toto přízvisko vymyslel francouzský spisovatel Alfred Jarry. Rousseau byl samoukem a tvořit začal až ve svých 30 letech. Většina z nás asi netušila, že nejslavnější Rousseaův obraz, na kterém je vyobrazen právě autor sám s názvem „Já portrét-krajina“ je v majetku Národní galerie v Praze. Odsud pocházela většina obrazů, ale mnoho jich bylo také zapůjčených ze světových galerií i od soukromých majitelů. Poprvé od autorovy smrti se  máme možnost seznámit se s ucelenou sbírkou jeho obrazů. Tato výstava je putovní a Praha se stala její závěrečnou „štací“. Autor sám byl velmi ovlivněn dobou, ve které žil a tvořil, zejména prudkým rozvojem techniky a technických novinek. Na jednom z obrazů se tak objevuje dvojplošník Wilbura Wrighta, který vzlétl ve Francii v roce 1908. Na výstavě bylo zajímavé i to, že zde byly vystaveny obrazy tvůrců, které Rousseau bezprostředně ovlivnil. K jeho prvním obdivovatelům patřil Pablo Picasso a z českých jmen např. Toyen, Jan Zrzavý, Emil Filla nebo Adolf Hoffmeister. Na obrazech ze závěrečného období jeho tvorby se hojně vyskytují exotické motivy-výjevy z džungle a pouště, divoká zvířata a další cizokrajné motivy. Rousseau však nikdy neopustil hranice rodné Francie. Pro inspiraci si chodil do zoologických a botanických zahrad, do cirkusů a v nejjednodušším případě čerpal náměty  prostě z knih.

„Tento Bretonec a starousedlík pařížských předměstí je nesporně  nejoriginálnější, nejodvážnější a nejkouzelnější  malíř exotických obrazů“ řekl další známý Francouz- Guillaume Apollinaire.

„Celníka“ neproslavily ani tak divadelní hry, které také psal, ale jeho obraz „Zaklínačka hadů“, považované za mistrovské dílo. Jak už to tak bývá, až po autorově smrti. Kromě toho bývá také považován za zakladatele fauvismu, směru pojmenovaném podle francouzského slova „le fauve“-šelma.

Na závěr výstavy jsme procházeli malou dílničkou, kde si mohli návštěvníci pod právě nabytými dojmy vytvořit koláže, fotografie nebo jiná díla v osobitém stylu.

autor: zderadickova / vloženo: led 6, 2017