Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Studenti se vžili do příběhů domácího násilí (Berounský deník)

Mnoho obětí domácího násilí nemá nikde zastání, a tak se často stává jejich každodenní součástí života. Jeho oběti mají v současné době ale už  reálnou možnost, jak se mu bránit.

V loňském roce město Beroun nastartovalo projekt „Beroun – společně proti domácímu násilí". Jeho cílem je odhalit a začít řešit skryté případy domácího násilí. V rámci projektu byli v loňském roce proškoleni policisté, sociální pracovníci a připraven byl kurz pro veřejnost.

Další informace pro oběti domácího násilí, seniory, veřejnost i lékaře byly k dispozici v tištěné podobě.  O projektu se veřejnost mohla dozvědět i díky dvěma autobusům společnosti Probo Bus, polepeným grafikou projektu a kontaktem na intervenční centrum, které se problému domácího násilí v Berouně věnuje.

Na tento projekt v letošním roce navázala komise pro prevenci kriminality Rady města Beroun. Oslovila střední školy s nabídkou ke zpracování problematiky domácího násilí. Do tématu se pustili studenti Gymnázia Joachima Barranda.

Tři nejzdařilejší práce gymnazistů ocenil v úterý  starosta města Berouna Ivan Kůs. Mezi oceněnými byla Tereza Mrvová z Hýskova, Markéta Ondrová ze Zdic a Markéta Micková z Berouna.

„Pod vedením profesorky Chocové jsme psali slohové práce na téma Domácí násilí. Bylo jedno jako formou téma zpracujeme. Jestli na něj napíšeme báseň a nebo příběh. Všechny tři jsme byly odměněny pamětním listem," uvedla studentka Gymnázia Joachima Barranda Markéta Ondrová.

Slohové práce na téma domácího násilí vypracovalo kolem stovky studentů. Studenti, kteří se do projektu zapojili, získali možnost navštěvovat kurz sebeobrany, který je zaměřen nejen na domácí násilí, ale   i na sebeobranu obecněji. Deset lekcí kurzu vede zkušený lektor Krav Magy.

„Na toto téma byly osloveny všechny střední školy v Berouně, ale nakonec se do něho zapojilo jen gymnázium. Celkem jsem přečetla téměř sto prací. Dvaadvacet nejlepších jsme předali komisi prevence kriminality a z ní pak vzešly ty tři nejlepší," uvedla profesorka berounského gymnázia Olga Chocová.

Obětí domácího násilí se může stát každý a vždy je dobré vědět, jakým způsobem se můžeme  bránit a kde získat pomoc.

Autor: Romana Šimková
Zdroj: http://berounsky.denik.cz/zpravy_region/studenti-se-vzili-do-pribehu-domaciho-nasili-20161108.html

 

Jak jsme zabodovali

Mgr. Olga Chocová

Na jaře loňského roku připravila komise prevence kriminality při MÚ Beroun téma literární soutěže s tematikou domácího násilí. To ostatně provází občany našeho města kampaní např. na autobusech městské hromadné dopravy, besedami a právní poradnou. Soutěže se zúčastnila pouze naše škola v rámci výuky občansko společenského základu. Porota vybírala z dvaceti nejlepších prací a na podzim bylo naplánováno slavnostní vyhlášení.

Pro zúčastněné byl totiž na toto období připraven kurz sebeobrany pod vedením záchranáře, policisty, sportovce Jana Koláře. Každé úterní odpoledne se studenti setkávají v sále Lokomotivy a zkoušejí pod jeho vedením obranné hmaty, útoky a upevňují svoji fyzičku.

A ti nejlepší? Tereza Mrvová, Markéta Ondrová a Markéta Micková obdržely v úterý 8.11. od MÚ Beroun v zastoupení Mgr. I. Ludvíkové diplomy a vedení školy předalo knižní odměny. V rámci slavnostního ocenění vystoupily s malým, ale krásným kulturním vystoupením Týna Pechová a Maruška Masnerová.

V rámci slavnostního ocenění připravil Profem besedu na téma domácí násilí. Přítomna byla i Bc. Lucie Švestková za Policii České republiky, která přislíbila v prosinci informace o domácím násilí a jiné trestné činnosti v rámci studia trestního práva.

 

autor: polednikova / vloženo: lis 10, 2016