Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Vyhráli jsme! A co dál…

Naše škola se zúčastnila po páté soutěže „Cestou do parlamentu“. V letošním roce se nám neobyčejně dařilo …a vyhráli jsme celostátní kolo!

4. června jsme v Rytířském sále Senátu České republiky porazili družstva gymnázií z Turnova, Chomutova a z Prahy – Sázavské. Soutěže se zúčastnili Karolina Gudasová, Tomáš Hrbek (6.S), Jana Dolejšová, Oldřich Klouček, Tereza Vicková, Natálie Postlerová, Petr Stuchlík (2.A), Petr Bělohlávek, Martin Endl (5.K), Jakub Martin (3.B). Zprávu o jejich vítězství přinesla ČT 24 (http://www.ct24.cz/vysilani/2009/06/04/209411058360604-18:30-studio-ct24-pocasi-ve-svete) i Český rozhlas (http://www.rozhlas.cz/strednicechy/aktualne/_zprava/592436).

Když před pěti lety (2005) skupina kolem Tomáše Krňávka, Honzy Beščece a Martina Těhana vypadla hned v prvním kole, zdálo se, že tahle soutěž nebude mít u nás ve škole moc šanci. Brzy se ukázalo, že v soutěži není důležité vyhrát, ale připravovat se. Seminář o kultivované diskusi všechny obohatil o nové zkušenosti i dovednosti.

V následujícím roce (2006) družstvo vedené Danem Nejedlem, ve složení  Jirka Oukropec, Matěj Hošek, Michal Wimmer, Fanda Mastný, Bára Velková, Zuzka Kučerová, Madla Poledníková, Jana Urešová, Helena Knyblová, Aneta Lorenzová a Eva Kvasničková prošlo prvním kolem! Dan Nejedlo se pro příští rok stal uznávaným debatérem, schopným předávat zkušenosti mladším a připravit je na následující ročník. Založil tak novou tradici.

V roce 2007 se připravovalo opět družstvo v jediné třídě. Jakub Hybš, Kristýna Onderková, Anna Marková, Daniel Chabr, Nela Pilbauerová, Tadeáš Peták, Pavlína Krbcová, Lucie Hankeová, Petr Šádek, Alena Bulvasová  odjeli do Prahy překonat své „učitele“. Postoupili do druhého kola a Tadeáš byl vyhlášen nejlepším debatérem krajského kola.

Potom skončila praxe „jedna třída – jedno družstvo“. V roce 2008 se debatní tým vytvořil ze zástupců několika tříd, tým opět postoupil do druhého kola… a abychom zajistili „kontinuitu“, vezli jsme s sebou do Prahy i kandidáty na účastníky Debaty v příštím roce. To se ukázalo neobyčejně prozřetelným. Všichni společně zažili atmosféru soutěže, radost postupu i zklamání z vyřazení.

V letošním roce jsme požádali Jakuba Hybše, Honzu Dvořáka, Martina Smejkala a další, aby pomohli. Začali jsme v prvních ročnících, vysvětlili jsme jim princip soutěže, naučili jsme je základům kultivované debaty, i když to zprvu nebylo snadné. Pak se vytvořila skupina, která se začala intenzivně připravovat. Vítězství v krajském kole bylo krásným úspěchem.

Do Senátu jsme jeli bez větších ambicí, už sám postup byl svým způsobem vítězstvím.  Po postupu do finále se ale situace změnila a celé družstvo bojovalo…Témata finále nebyla vůbec snadná: „Církve by měly být nezávislé na státu“ – debata dva na dva (Tereza Vicková a Oldřich Klouček) a „V EU by měla být zakázána produkce a obchodování s GMO.“ Pak ředitelka soutěže dr. Ivana Bursíková vyhlásila nejlepší debatéry – z našich to byli Oldřich Klouček a Petr Bělohlávek. Chvíle napětí…a naše škola byla vyhlášena vítězem letošního ročníku soutěže „Cestou do parlamentu“.

A co dál…laťka je nasazena vysoko, ale byli s námi opět kandidáti na účastníky v příštím roce, máme nejlepší „školitele“ z  řad letošních i loňských účastníků. A i když se budoucí „debatéři“ naučí jen argumentovat a prezentovat sebe a svou práci, argumentovat a kultivovaně diskutovat, nebude to málo!

autor: polednikova / vloženo: čen 11, 2009