Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Daruj naději...

15. 9. 2016 absolvovali studenti 3. a 4. ročníků přednášku o dárcovství kostní dřeně, kterou na naší škole velmi emotivně a fundovaně provedla paní Jitka Langerová z Nadace pro transplantace kostní dřeně.

Naši studenti se již více než deset let podílí na bezpříspěvkovém dárcovství krve a informace o další možné nezištné pomoci nemocným mnohé z nich bezprostředně oslovila. Nejbližší odběr krve chystáme v rámci projektu 72 hodin ve čtvrtek 13. 10. v Nemocnici Hořovice.

Cituji z přednášky paní Jitky Langerové z Nadace pro transplantace kostní dřeně:

V naší zemi onemocní každý rok stovky spoluobčanů (každých 8 hodin jeden člověk) - často dětí a mladých lidí - zákeřnou zhoubnou nemocí kostní dřeně a uzlin. Myslím si, že mít možnost přemýšlet o možnosti vstoupit do registru dárců kostní dřeně, by měl mít každý mladý člověk, a každá škola by měla mít možnost tyto informace svým studentům zprostředkovat.

Většina registrovaných potencionálních dárců kostní dřeně za celý život nebude oslovena (statisticky je osloven jen 1 ze 400 zaregistrovaných) aby skutečně pomohli. Ale vědomí, že jsou registrovaní a k ostatním nelhostejní, a tak jsou tedy šancí na záchranu někoho, kdo by jinak umřel, není málo.

Nadace pro transplantace kostní dřeně

  • založena 1992 světově uznávaným hematoonkologem MUDr. Vladimírem Kozou
  • finančně podporuje vstup a základní vyšetření transplantačních znaků dobrovolných dárců dřeně, není hrazeno žádnou ze zdravotních pojišťoven, a to nikde na světě

Český národní registr dárců kostní dřeně

  • aktuálně registruje: 64.650 potencionálních dárců, kteří jsou v budoucnu připraveni pomoci komukoliv z nás
  • již dal šanci přežít mnoha tisícům nemocným nejenom v ČR, ale i po celém světě

ČR patří mezi 5 zemí světa s nejlépe certifikovanými registry

  Vzpomínka na primáře MUDr. Vladimíra Kozu v pořadu Plzeňská vychloubání:

  https://www.youtube.com/watch?v=DcNSu89142k

 


Pro studenty v rámci ročního plánu environmentální výchovy a průřezových témat zprostředkovala:

Mgr. Marie Štěpničková, koordinátorka EVVO na GJB

autor: stepnickova / vloženo: zář 22, 2016